Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uskoro pljenidba imovine obitelji Radovana Karadžića?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenik Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Raffi Gregorian najavio je kako se uskoro može očekivati pljenidba imovine članova obitelji haaškog bjegunca Radovana Karadžića.

'Oni posjeduju veliku pokretnu i nepokretnu imovinu. Može im se oduzeti sve što bude odobreno sudskom odlukom - novac, vozila, kreditne kartice. Očekujem i da će im se zabraniti prodaja kuća ili prijenos prava vlasništva', izjavio je Gregorian u intervjuu za sarajevsko 'Oslobođenje'.

Pročitajte i ovo Stjepan Nemak - 3 Donosi Provjereno Vjerovao je prijatelju na riječ: Slijep i bez oba stopala, ostao je prevaren i sam u straćari bez vode SDA (Foto: AFP) REPOVI IZBORA Dokaz političkog inženjeringa? Izvor portala u BiH tvrdi da je SDA preusmjeravao glasove Komšiću

Međunarodna zajednica čvrsto vjeruje da članovi Karadžićeve obitelji, unatoč nadzoru, i dalje pomažu u njegovu skrivanju.

Američki diplomat dodao je kako osobno nije zadovoljan činjenicom što mjere oduzimanja imovine nisu poduzete već prije no istaknuo je kako očekuje da će ovakvih i sličnih akcija biti u sljedećim tjednima i mjesecima.

Komentirajući optužbe bivše glasnogovornice Haaškog tužiteljstva Florance Hartmann o postojanju zavjere koja priječi privođenje najtraženijih optuženika, Gregorian je istaknuo kako mu nitko nikad nije rekao da prekine napore koji bi doveli do uhićenja.

'Od kada sam 1998. godine uključen u rješavanje tog pitanja, može se reći da je bilo propuštenih prilika za njihovo (Karadžićevo i Mladićevo) uhićenje', istaknuo je Gregorian dodajući kako je to rezultat činjenice što se dvojica bjegunaca u svakom trenutku mogu sakriti u Srbiji.

'Više puta smo bili blizu Karadžiću i Mladiću. No njihovo je utočište u Srbiji', tvrdi Gregorian.

I bivši američki veleposlanik zadužen za pitanja ratnih zločina
Pierre Richard Prosper u izjavi za 'Dnevni avaz' odbacio je navode Florance Hartmann.

'SAD su bile vrlo agresivne u lociranju i uhićenju Karadžića i
Mladića. Posebice je tako bilo od 2001. do 2005. godine', kazao je Prosper dodajući kako je stanje bilo teško jer vlasti Republike Srpske i Srbije uopće nisu iskreno surađivale.

Potvrdio je kako je jednom, ne objašnjavajući kada se to točno dogodilo, Karadžić potjeri pobjegao u zadnji trenutak.

'Nekako je saznao da smo tu pa je pobjegao izašavši na stražnja vrata dok smo mi dolazili', kaže Prosper.

Optužbe koje je o njemu osobno u svojoj knjizi izrekla Hartmann Prosper je nazvao smiješnim.

'Sramotno je što se knjiga u tako bitnoj stvari temelji na pogrešnim informacijama i zaključcima koji obmanjuju', kazao je bivši američki diplomat.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene