Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga pri kraju

Uskoro optužnice za aferu Patria u Sloveniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Višemjesečna policijska istraga o korupcijskoj aferi vezanoj uz nabavu oklopnih transportera finske tvrtke Patria za slovensku vojsku, koja se vodi u Finskoj, Austriji i Sloveniji, nalazi se pred završetkom i uskoro će biti podignute optužnice, objavio je u srijedu slovenski tisak.

Tisak dodaje, kako istraga nije otkrila nikakve dokaze da je u aferu upleten nekadašnji slovenski premijer Janez Janša, kojega se za to sumnjičilo. 'Trudimo se istragu završiti do kraja ove godine, trenutačno se bavimo s desetak finskih državljana koji su osumnjičeni zbog korupcije i industrijske špijunaže', izjavio je za ljubljanski Dnevnik od srijede kriminalist Kaj Erik Bjoernquist, koji u Finskoj vodi istragu o navodnom korupcijskom skandalu.

Pročitajte i ovo Kzma Tomašić Muzej zlata i srebra Određen istražni zatvor načelniku Smokvice: Zajedno s poduzetnikom ostvario milijunsku korist Potraga za tijelom djevojčice Danke - 1 začarani krug Novi zaplet u slučaju Danke Ilić: "MUP umjesto da otkrije i progoni počinitelje kaznenih djela, sudjeluje najvjerojatnije u zlostavljanju i mučenju"

>> Afera Patrija: Slovenci ne vjeruju da je Janša primao mito

Finska televizijska postaja YLE je prije godinu dana, neposredno pred parlamentarne izbore u Sloveniji, u jednoj svojoj emisiji objavila da je finska tvrtka Patria isplatila mito visokim dužnosnicima u Sloveniji kako bi dobila velik posao nabave oklopnih transportera za Slovensku vojsku, vrijedan 278 milijuna eura. Kao jedan od onih koji su primili mito bio je naveden i tadašnji slovenski premijer Janez Janša, koji je sve odmah energično demantirao, ali je i zbog javnog odjeka afere izgubio na parlamentarnim izborima.

Finski istražitelji u Sloveniji

Finski istražitelji ovoga tjedna borave u Sloveniji u suradnji sa slovenskim državnim odvjetništvom, a ispitano je više osoba u Sloveniji koje su osumnjičene, među ostalim i slikar iz Celja Jure Cekuta, za kojega su mediji navodili da je primio 340.000 eura od Patrijina agenta u Austriji kako bi pospješio natječaj na kojemu je Patria dobila posao nabave transportera, navodi u srijedu ljubljansko Delo. List navodi da je pri završetku i istraga u Austriji, ali da se austrijski sudski organi vjerojatno neće odlučiti za podizanje optužnica.

Ljubljanski Dnevnik pak navodi da se istraga u Sloveniji koncentrira na neke ljude u ministarstvu obrane, ali da po njihovim informacijama iz dosadašnje istrage 'nema nikakvih dokaza da je nekadašnji premijer Janez Janša tražio ili dobio mito', kako je to prije više od godine dana tvrdila finska televizija. Dnevnik tvrdi da će istražitelji u Sloveniji, Austriji i Finskoj završiti svoj posao prije kraja ove godine, kad bi mogle uslijediti i prve optužnice. Istraga je uključila više ljudi na slovenskom ministarstvu obrane, a policija se bavi ne samo sumnjama da je netko primio mito nego i sumnjama da ga je tražio, jer to po slovenskom kaznenom zakoniku također predstavlja kazneno djelo, piše list.

Kaznena odgovornost za potpis 'neracionalnog' ugovora

Kako navodi ljubljanski Dnevnik, optužnice bi se u svom slovenskom dijelu mogle odnositi i na kaznenu odgovornost onih koji su dopustili potpisivanje 'neracionalnog' ugovora s Patrijom 2005. godine, jer je državna revizija nedavno ustvrdila da taj posao nije bio transparentan i otvoren svim konkurentima te da je njime praktično nanesena šteta državnom proračunu. Ugovor s Patrijom potpisao je Karl Erjavec, nekadašnji ministar obrane, a sada ministar okoliša i prostora u vladi premijera Boruta Pahora. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene