Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uskoro obrane dvojice generala optuženih za zločin u Medačkom džepu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rahim Ademi i Mirko Norac, dvojica generala optuženih u prvom postupku koji je hrvatsko pravosuđe preuzelo od Haškog suda idućeg bi tjedna trebali početi iznositi svoje obrane, čime će suđenje za ratne zločine počinjene u akciji Medačkom džepu 1993. na zagrebačkom Županijskom sudu ući u završnu fazu.

Prvooptuženi Rahim Ademi tako bi se već u srijedu, 23. travnja trebao s optuženičke preseliti na klupu za svjedoke, kako bi iznio svoje viđenje događaja iz rujna 1993. kada je, prema optužnici, Hrvatska vojska počinila ratni zločin nad civilima i zarobljenicima oslobađajući jedan dio ličkog ratišta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tužiteljstvo traži osuđujuću presudu za Ademija i Norca Slika nije dostupna Ademi: 'Optužen sam jer je nestao dio dokumenata'

Po riječima Ademijevih branitelja, njegova je obrana u pisanom obliku sažeta na 80 stranica. Odvjetnik Čedo Prodanović stoga je, kao i branitelji drugooptuženog Norca, zatražio dodatno vrijeme za pripremanje svog branjenika.

Sudac Marin Mrčela zamolio je odvjetnike i optužene generale za pojačani angažman na pripremanju obrane te je najavio da će se s iznošenjem obrana umjesto u ponedjeljak početi dan kasnije.

Ademiju, kojemu je u zamjenu za pritvor ograničeno kretanje, sudac je stoga dozvolio dulji boravak u Zagrebu, dok je Norčevoj obrani obećao da će u zatvoru u Lipovici osigurati posebnu prostoriju gdje će se u miru moći pripremati za obranu. Drugooptuženi general tamo se nalazi na odsluženju kazne zbog ratnog zločina koje je počinio 1991., također na ličkom ratištu.

Suđenje se nastavlja sutra kada će sudsko vijeće pročitati posljednje preostale dokumente, ali i iskaze zaštićenih svjedoka ispitanih u istrazi koji zbog bolesti ili smrti nisu svjedočili na glavnoj raspravi.

Nakon svjedočenja posljednje svjedokinje Marine Rukavine, na današnjem ročištu pročitani su raniji iskazi ugroženih svjedoka broj 3, 11, 14 i 29. Riječ je o stanovnicima srpskih sela na području Medačkog džepa koji su nakon upada Hrvatske vojske pobjegli iz svojih domova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene