Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Upoznajte Hamzu

Uskoro na tron Al Qaide sjeda sin Osame bin Ladena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Strahuje se da sin Osame bin Ladena samo što nije pokrenuo novu vladavinu terora u svijetu kako bi osveti smrt svog oca.

Dok se ISIS urušava, terorizmom bi ponovno mogla ovladati organizacija iz koje je proistekao. Al Qaida će, čini se, dobiti novog karizmatičnog vođu – Hamzu, sina Osame bin Ladena.

Pročitajte i ovo Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi Ilustracija Na oprezu Francuska za Uskrs raspoređuje snage reda ispred svake crkve

Vjeruje se da spomenuti mladić Hamza bin Laden sada ima 28 godina i smatra se ''dječakom s postera'' kojim se promiče Al Qaidin terorizam. Poput svog oca, on je inteligentan i posvećen je nasilnom radikalnom džihadu. Tako ga je odgajala i majka.

Hamza je bio dječak kada je njegov otac promijenio svijet velikim terorističkim napadima na SAD 11. rujna. Odrastao je mrzeći sve američko te se podrazumijeva da će postati očev nasljednik.

Oženjen je kćerkom Abu Mohammeda al-Masrija, bivšeg lidera Al Qaidinih kampova za treniranje. Al-Masri je tražen u SAD-u zbog navodne uloge u bombardiranju američkih ambasada u Dar es Salaamu, Tanzaniji i Naorbiju 1998.

U svibnju je objavljena snimka na kojoj mladi Hamza drži govor kojim poziva na nasilje protiv drugačijih od sebe. Prije dvije godine također je objavljena snimka na kojoj se čuje kako hvali terorističke napade. Pozvao je džihadiste da izvode bombaške napade u Kabulu, Bagdadu, Gazi

Navedene audiosnimke ne čude tajne agente. U skrovištu u kojem je ubijen njegov otac pronađena su pisma iz kojih se da iščitati da je najtraženiji terorist na svijetu pripremao sina da ga naslijedi. U pismu koje je pak Hamza napisao nakon očeve smrti sadržana je izražena želja za osvetom.

Hamza je osmo od 20 djece Osame bin Ladena te sin Osamine treće od šest supruga Khadir Sabar.

Sabar je po zanimanju dječja psihologinja, a ima i doktorat muslimanskih studija. Sedam godina starija od Osame, bila je smatrana njegovom jednakopravnom vladaricom posvećenom džihadu. Rođena je i odgojena u bogatoj, privilegiranoj obitelji.

Nakon napada 11. rujna sa sinom Hamzom pobjegla je u Iran. Ondje su bili sve dok Iran nije postao opasan za njih jer su ih ondje počeli smatrati ''žrtvama za isporuku'' radi boljih pregovaračkih pozicija s SAD-om. Da bi se Iranci mogli poigrati s njihovim sudbinama, shvatili su nakon što su Sabar i troje visokopozicioniranih Al Qaidinih pripadnika zatvorili u teheransku tamnicu. Hamza je trebao sljedećih deset godina provesti u kućnom pritvoru gdje je idealizirao svog oca.

Nekoliko mjeseci prije ubojstva Osame bin Ladena Hamza i njegova majka pušteni su iz tamnice. Pojedini akteri u životu Osame bin Ladena vjeruju da su Sabar pratili tijekom odlaska iz Irana, čime je otkriveno tajno skrovište Abbottabad jer je nakon Irana Sabar otišla upravo onamo.

Pisma pronađena u Abbottabadu pokazuju da je Osama bin Laden prije nego što je ubijen, planirao veliki nastavak terorističkog napada na Blizance 9. rujna. A sada je prilično izvjesno da će Hamza nastaviti očevim stopama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene