Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ide prema Meksiku

NAJJAČA OLUJA SVIH VREMENA 'Ekstremna opasnost' i vjetrovi od 320/kmh

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uragan Patricia u četvrtak navečer je prilazeći pacifičkoj obali Meksika osnažio u "ekstremno opasnu" oluju kategorije 5, izvijestio je u četvrtak Nacionalni centar za uragane SAD-a (NHC).

Iznimno snažni uragan Patricia prijeti zapadnoj obali Meksika. U nekoliko država proglašeno je izvanredno stanje. Patricia je najsnažnija ikada zabilježena tropska oluja na zapadnoj hemisferi. Vjetrovi pušu brzinom od oko 320 kilometara na sat.

Pročitajte i ovo Oluja Upozorenje VIDEO Pineapple Express pogodio Kaliforniju: Sve je potopljeno, a najgore tek dolazi: "Ovo bi mogla biti povijesna oluja" Oluja u Norveškoj Klimatske promjene FOTO Europsku zemlju pogodio uragan kakav mlađe generacije ne pamte: Rijetka pojava mogla bi se sve češće ponavljati

Središte uragana bi večeras trebalo ući na kopno. Na obali se očekuju 12 metarski valovi. Meteorolozi najavljuju i više od 150 milimetara kiše te upozoravaju na opasnost od poplava i odrona, piše Weather.com.

Svjetska meteorološka organizacija UN-a (WMO) objavila je izvješće u kojem napominje da bi se nadolazeći uragan Patricia koji iz minute u minutu jača na pacifičkoj obali Meksika mogao mjeriti s uraganom Hayan na Filipinima koji je prije dvije godine za sobom ostavio 7.300 mrtvih.

Glasnogovornica WMO-a Claire Nullis napominje kako uragan vrlo brzo jača te da je već ušao u skupinu najjačih uragana koji su pogodili istočnopacifičku regiju.

Nullis ističe da uragan puše brzinom od 320 kilometara na sat što je dovoljno da digne zrakoplov u visine i održi ga u zraku.

Ovo jačanje uragana okarakteriziranog kao uragan najjače snage, nagnalo je vlasti da započnu s hitnom evakuacijom ljudi, zatvore luke te obavijeste turste da odgode putovanje, piše ABC.

Uragan Patricia je krećući se u smjeru sjevera-sjeverozapada brzinom od oko 16 kilometara na sat tijekom noći postala uragan s vjetrovima koji pušu brzinom od oko 300 kilometara na sat.

 

 

Oluja je po posljednjim izvješćima zahvatila područje na oko 320 kilometara jugozapadno od luke Manzanillo u kojoj je objavljeno upozorenje na opasnost od uragana. Upozorenje na opasnost od uragana vrijedi i za ljetovalište Puerto Vallarta.

NIKAD VIĐENO Ignacio, Kilo i Jimena 'pozirali' za povijest

Očekuje se da oluja kategorije 5, najviše moguće, donekle oslabi prije dodira s kopnom tijekom petka popodne na područjima gdje su objavljena upozorenja, izjavio je NHC.

Dio trgovaca u Puerto Vallarti u četvrtak je iz opreza počeo obljepljivati prozore i zatvarati ih daskama a nekoliko letova na domaćim linijama je odgođeno. Dužnosnici meksičkih službi za izvanredna stanja počeli su pripremati skloništa i upozoravaju stanovnike saveznih država Colima, Jalisco i Michoacan da se pripreme za olujne kiše. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene