Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uragan Matthew

NAJSILOVITIJI U ZADNJIH 10 GODINA Usmrtio 26 ljudi, skrenuo prema SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uragan Matthew opustošio je u srijedu Karibe, usmrtivši 26 ljudi u Haitiju i Dominikanskoj Republici, nakon čega je skrenuo prema SAD-u gdje su Florida, Georgia, te Južna i Sjeverna Karolina proglasile izvanredno stanje i evakuirale stanovništvo s obalnih područja.

Najsilovitiji uragan u zadnjih deset godina, s vjetrom koji puše 230 kilometara na sat, pogodio je jugozapadni dio Haitija, oštetivši oko 80 posto kuća na području na kojem živi više od 700.000 ljudi. U ruševinama i poplavama poginulo je najmanje 22 ljudi.

Pročitajte i ovo Sastanak izraelskog ratnog kabineta Sukob na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Klizi li svijet u novi rat? Izrael će odgovoriti Iranu: ''Imamo planove za obranu i napad'' Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Napad VIDEO/FOTO Iran napao Izrael dronovima i raketama: Mnogi su oboreni, ranjeno dijete, eksplozije i sirene u raznim dijelovima zemlje

Haiti, najsiromašnija srednjoamerička država, trebao je u nedjelju provesti predsjedničke izbore, no oni su odgođeni zbog katastrofalnih posljedica uragana. Haiti je najranjivija od svih karipskih zemalja kada su u pitanju vremenske nepogode, ponajprije zbog uznapredovale deforestacije i erozije zemljišta.

Uragan je poharao i Dominikansku republiku, gdje je poginulo četvoro ljudi, a obrušio se i na istočni dio Kube, na područje 90 kilometara istočno od Guantanama.

Radi se o uraganu koji je na karipskom području dosegao jakost četvrte kategoriji, na ljestvici od pet, da bi u srijedu popustio i pao na treću kategoriju. No, stručnjaci iz američkog Nacionalnog centra za uragane upozoravaju da bi ponovno mogao ojačati pri prolasku iznad zagrijanih voda kraj obale Floride.

Nacionalni centar za uragane očekuje da će se Matthew posve približiti istočnoj obali Floride u četvrtak navečer.(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene