452917
452917
452917
452917
452917

NAJŽEŠĆA OLUJA U ZADNJIH 10 GODINA - U SAD-u smrtno stradalo deset osoba, prijeti dolazak vode od tri metra

Najmanje je deset osoba poginulo u subotu na istočnoj obali Sjedinjenih Država, koju je pogodio snažni uragan Matthew, prenose agencije.

 
 
 
 
Velika šteta nakon uragana (Video: Reuters)
Velika šteta nakon uragana (Video: Reuters)

Pet osoba smrtno je stradalo na Floridi, a u Sjevernoj Karolini još tri. Dvije su osobe poginule u okrugu Bulloch u saveznoj državi Georgiji kada su se na njihovu kuću srušila stabla, izvijestili su službeni izvori.

Uragan Matthew najžešća je oluja koja je u posljednjih deset godina pogodila Sjedinjene Države. Iz domova su evakuirane tisuće stanovnika.

Na Haitiju je od posljedica oluje smrtno stradalo 900 ljudi, a u Dominikanskoj Republici četvero dok se uragan u posljednjih nekoliko dana kretao prema sjeveru.

Matthew, koji se i dalje penje sjeverno, oslabio je u subotu na jačinu uragana prve kategorije.

Iako slabija nego proteklih dana kada je poharala Karibe, najjača oluja s Atlantika od 2007. iza sebe je ostavila goleme štete od poplava i vjetra na Floridi, da bi potom krenula prema obali Georgie te Južne i Sjeverne karoline.

Američke vlasti sada više strahuju od porasta voda, do tri metra na nekim dijelovima, nego od vjetra.

Direktor NHC-a Rick Knabb je u subotu ujutro na Twitteru upozorio da je svaki četvrti smrtni slučaj tijekom tropskih uragana u SAD-u povezan s porastom voda nakon jakih kiša. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se