452492
452492
452492
452492
452492

NAJSILOVITIJI U POSLJEDNJEM DESETLJEĆU Uragan Matthew približava se SAD-u

  • , 05.10.2016., 11:06
  • Autor:
  • komentara

Uragan Matthew, najsilovitiji u posljednjem desetljeću, skrenuo je u srijedu prema SAD-u, nakon što je ostavio pustoš na Haitiju i u Dominikanskoj Republici gdje je poginulo devet ljudi, a također je pogodio i Kubu.

 
 
 
 
Uragan Matthew za sobom ostavlja pustoš (Foto: AFP)
Uragan Matthew za sobom ostavlja pustoš (Foto: AFP)

Florida, Georgia, Južna i Sjeverna Karolina pripremaju se za dolazak uragana te su već proglasile izvanredno stanje i evakuirale stanovništvo s obalnih područja. Uragan Matthew usmrtio je pet ljudi na Haitiju i četvero u Dominikanskoj Republici. Radi se o uraganu četvrte kategoriji na ljestvici jakosti od pet.

Prema dojavama nevladinih udruga, uragan je "silno uništio" Les Cayes, treći po veličini grad na Haitiju, a u cijeloj zemlji je potpuno poplavljeno i oštećeno oko 1800 domova. Haiti je najranjivija od svih karipskih zemalja kada su u pitanju vremenske nepogode, ponajprije zbog uznapredovale deforestacije i erozije zemljišta.

U Dominikanskoj Republici je uragan oštetio oko 200 kuća. Obrušio se i na istočni dio Kube, točnije područje koje je udaljeno 90 kilometara istočno od Guantanama.

Praćen je vjetrovima od 220 km/h i premješta se brzinom od 15 km/h. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se