Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oluja svih oluja?

Uragan Irene utjerao strah u kosti Amerikancima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uragan Irene, koji trenutno bjesni pored Bahama, ojačao je jučer do 3. kategorije, a američki prognostičari prema trenutnom kretanju tog uragan predviđaju samo dva scenarija - loš i još gori od toga. Očekuju da će Irene poharati sjeveroistočnu obalu SAD-a.

Prvi scenarij, onaj loš, predviđa kako bi Irene trebala prijeći preko Long Islanda u New England te pritom izgubiti samo jedan stupanj snage i poharati navedeno područje kao uragan 2. stupnja. Rezultat bi bio masivan prekid opskrbe strujom na navedenom području i velike materijalne štete od udara vjetra. Neki ga u SAD-u već ocjenjuju kao potencijalno povijesno jakim uraganom.

Pročitajte i ovo Ilustracija policijskog očevida u New Yorku Očevid u tijeku Pronađen leš u gradskom rezervoaru: Stanovnici pozvani da prije uporabe vodu prokuhaju Nevrijeme u SAD-u - 1 spašavanja u tijeku Biden u Louisiani vidio posljedice uragana, broj poginulih popeo se na 46: "Znam da ste ogorčeni, ovo je nevjerojatno"

Drugi scenarij, onaj gori, predviđa dolazak uragana Irene sve do samog New Yorka, no kako većina uragana koji se kreću sjeverno od Kariba oslabi i nestane prije nego li prouzroče štete, tako i ovaj scenarij brzo iščezava kao realna mogućnost, prenosi CBS.

Amerikanci se zapravo pribojavaju katastrofalnih posljedica udara uragana na njihovu ionako uzdrmanu ekonomiju. S druge strane, radi se o područjima koja nisu navikla na oluje takve jačine i koja su gusto naseljena.

Iako neka predviđanja govore o tome kako bi Irene mogla porasti na kategoriju 4. na ljestvici uragana, što je samo stupanj niže od najjačeg mogućeg uragana, vjerojatnije je da oluja ipak neće pogoditi obalu SAD-a kao uragan 3., već 2. kategorije. Razlog je taj što će proći kroz hladnije vode, gdje bi trebao izgubiti na svojoj snazi, no s obzirom da ubrzava i da je polje pritiska oko njega izrazito veliko, efekt udara na kopno bio bi ravan uraganu 3. kategorije.

Američki prognostičari očekuju kako će stići do obale SAD-a najranije u subotu ujutro.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene