Obavijesti Video Pretražite Navigacija
New York zatvorio podzemnu željeznicu, više od milijun kućanstava bez struje

Najmlađa žrtva uragana Irene ima 11 godina! Nadležni upozoravaju: Ovo je velika i opasna oluja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri su osobe dosad smrtno stradale od posljedica prolaska uragana Irene Sjevernom Karolinom, a među njime ja i 11-godišnji dječak.

Policija iz Newport News odakle je dječak potvrdila je za ABC News da je dječak bio s mamom u sobi kada se stablo srušilo na njihovu kuću, probivši krov i udarivši dječaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije ih impresionirao 'Uragan Irene iskoristili smo za opuštanje s prijateljima uz piće' Slika nije dostupna Nesvjesni sreće koju su imali Njujorčani se žale: Irene nas je zaobišla, a tako smo se dobro pripremili!

ABC je ranije izvijestio o muškarcu kojeg je pogodila grana sa stabla, te o još dvije žrtve, muškarcu koji je preminuo od posljedica srčanog udara koji je dobio dok je kuću pokušavao pripremiti za nalet uragana, te drugog muškarca koji je stradao u prometnoj nesreći nakon što je pred njega na cestu palo stablo.

Gradonačelnici New Yorka i Marylanda upozoravaju cijeli dan kako je opasno ostati u zonama predviđenima za obaveznu evakuaciju, te kako se građani posebno trebaju čuvati vode, koja će donijeti poplave, stabala koje će rušiti vjetar, te prozora.

Budući da se brojni stanovnici New Yorka odbijaju evakuirati, gradonačelnik Michael Bloomberg održao je danas nekoliko konferencija za novinare upozorivši stanovnike zona predviđenih za evakuaciju da upozorenja shvate ozbiljno. 'Ne želim zvučati kao pokvarena ploča, ali ponovit ću još jednom, ovo trebate shvatiti zaista ozbiljno, te napustiti područja predviđena za obveznu evakuaciju. Ne sutra ujutro, ne sutra poslijepodne, već odmah', rekao je na posljednjoj konferenciji za medije', Bloomberg.

Oba su gradonačelnika upozorila stanovnike da svojim neodgovornim ponašanjem mogu dovesti u opsanost ljude koji će eventualno morati raditi na njihovom spašavanju.

Uprava grada New Yorka u subotu u podne po mjesnom vremenu pokrenula je operaciju bez presedana - obustavu javnog gradskog prometa.

Strahujući da bi njujorški metro mogao biti poplavljen, gradska uprava odlučila je da posljednji autobusi i vlakovi podzemne željeznice napuste svoja polazišta u 11.00 sati po mjesnom vremenu (18 sati po srednjoeuropskom). Metropolitan Transportation Authority (MTA) je izvijestio kako je potrebno nekoliko sati da se cijeli prometni sustav u višemilijunskom gradu zaustavi. U podne su zatvorene i sve gradske zračne luke.

Uragan Irene, koji je već pogodio istočnu američku obalu i u subotu u Sjevernoj Karolini, prema zadnjim podacima, odnio najmanje tri ljudska života, kreće se prema New Yorku, gdje je evekuirano nekoliko stotina tisuća stanovnika i gdje se očekuje u nedjelju po mjesnom vremenu. Gradonačelnik Michael Bloomberg naredio je evakuaciju juga Manhattana, Coney Islanda, dijelova Brooklyna i Queensa, te dijelova Staten Islanda. 'Naredili smo obveznu evakuaciju 370.000 osoba', pojasnio je. Sedam tisuća osoba iz bolnica i umirovljeničkih domova već je evakuirano. 'Ostajanje je opasno, glupo i protuzakonito', naglasio je.

Najmanje milijun ljudi već je ostalo bez električne energije. Obala Marylanda već je poplavljena.

Kretanje Uragana Irene možete pratiti OVDJE. Uragan, koji je po dolasku do obale SAD-a oslabio do prve kategorije, svejedno prate vjetrovi do 140 kilometara na sat.

'Savjetovala bih ljude da se fokusiraju toliko na prvu, drugu ili treću kategoriju.. svaki uragan je opasan, a ovo je velika i opasna oluja', rekla je u subotu ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano.

U Sjevernoj Karolini, prvoj saveznoj državi koju je zahvatio uragan, bez struje je ostalo 300 tisuća ljudi. Na prometnicama uz obalu ima 15 do 25 centimetara vode, a mnogo od njih blokirano je palim drvećem i srušenom prometnom signalizacijom.

Američki predsjednik Barack Obama održao je telekonferenciju s čelnicima svih služba za izvanredna stanja na istočnoj obali i informiran je o kretanju uragana, njegovoj snazi i planu evakuacije ljudi.

Tisuće osoba evakuirane su i iz obalnih naselja u saveznoj državi New Jersey gdje se Irene očekuje u nedjelju ujutro po mjesnom vremenu s vjetrovima brzine od 90 do 120 kilometara na sat. Sve kockarnice i hoteli u Atlantic Cityju ispražnjeni su do subote u podne po mjesnom vremenu.

Uragan se preko Sjeverne Karoline prema sjeveroistoku kreće brzinom od 25 kilometara na sat.  (D.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene