Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uragan Ike stigao na Kubu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uragan Ike u nedjelju je stigao na Kubu, nakon što je opustošio niže otoke, a na Haitiju prouzročio teške poplave, u kojima je do sada živote izgubilo najmanje 58 ljudi.

Budući da se očekuje da će Ike poharati glavninu Kube, a moguće i glavni grad Havanu, stotine tisuća stanovnika evakuirane su u skloništa ili na uzvisine.

Pročitajte i ovo Oluja u Norveškoj Klimatske promjene FOTO Europsku zemlju pogodio uragan kakav mlađe generacije ne pamte: Rijetka pojava mogla bi se sve češće ponavljati Slika nije dostupna Irma uništila Kubu Pogledajte kako izgledaju ulice Havane nakon razornog uragana

Uragan je na Haitiju ubio najmanje 58 ljudi, a vlasti su obznanile da su pronađena i tri trupla iz ranijih oluja.

Haiti su u manje od mjesec dana poharale četiri oluje, u kojima je poginulo ukupno 319 osoba.

U Dominikanskoj republici stablo je usmrtilo jednog čovjeka, a o broju žrtava na na drugim otocima, na kojima još uvijek pušu olujni vjetrovi, prerano je govoriti.

Najjači udar Ikea je u nedjelju poslijepodne poharao otok Great Inagua, na jugoistoku Bahama, a najsnažniji vjetrovi u središtu uragana puhali su brzinom od 215 kilometara na sat.
Iako je malo oslabio, uragan Ike još je uvijek opasan uragan kategorije 3, s vjetrovima koji pušu brzinom od 192 kilometra na sat.

Ike pogodio Bahame 

Uragan Ike je oslabio na uragan 3. kategorije no jugoistočne Bahame pogodio je kao uragan 4. kategorije uništavajući kuće, potapljajući brodove te donio još oborina i nesreće zajednicama koje je prethodno već pogodio uragan Hanna, javljaju agencije.

Najmanje je 37 osoba poginulo tijekom noći kada je Ike na putu prema Kubi ošinuo Haiti. Zbog novih oborina koje je donio Ike nakon onih uragana Hanna, Gustav i Fay dužnosnici na Haitiju kažu da nisu imali izbora nego su morali otvoriti branu potopivši kuće i možebitno prouzročivši trajnu štetu ključnim poljoprivrednim područjima otoka. S posljednjim stradalima broj poginulih na Haitiju od četiri tropske oluje posljednjih tjedna dostigao je gotovo tri stotine.

Ike je pogodio otok Great Inagua na jugoistoku Bahama a njegovo se središte oko 2 sata poslijepodne po lokalnom vremenu nalazilo nešto zapadnije od otoka. Najsnažniji vjetrovi u središtu uragana puhali su brzinom od 215 kilometara na sat. "Iznimno opasan" uragan, kako je bio kategoriziran, nalazio se 155 kilometara od Guantanama na Kubi i kretao se brzinom od 21 kilometara na sat.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene