Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uragan Gustav sve bliži obali Louisiane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uragan Gustav približava se obali Louisiane, donoseći snažne pljuskove i olujni vjetar, i najveća je prijetnja New Orleansu od razornog uragana Katrine iz 2005.

Gotovo dva milijuna ljudi pobjeglo je s obale Louisiane, više od 11 milijuna stanovnika iz pet američkih saveznih država pripremljeno je za udar, a pretpostavlja se da će najsnažniji biti u ponedjeljak ujutro po lokalnom vremenu, upravo na području New Orleansa.

Pročitajte i ovo Ilegalna gradnja u Istri Uništavanje istarskih ljepota Betonirali i prisvojili kilometre obale, gradonačelnikov prijedlog odbijaju: "Pobunili su se aktivisti koji nisu aktivisti nego vlasnici imovine u prvim redovima" Oluja Barry pogodila Louisianu (Foto: AFP) Stigao u grad Intercoastal City Uragan Barry pogodio Louisianu oslabljen do razine tropske oluje, no i dalje može donijeti opasne poplave

Naftne kompanije gotovo su posve prekinule proizvodnju u Meksičkom zaljevu, regiji koja daje četvrtinu američke nafte i 15 posto plina.

Gustav je i u središtu američke politike: Američki republikanski predsjednički kandidat John McCain naložio je otkazivanje većine aktivnosti predviđenih za prvi dan stranačke konvencije u ponedjeljak zbog približavanja uragana "Gustav" južnim obalama SAD-a. Američki predsjednik George Bush i potpredsjednik Dick Cheney u ponedjeljak također neće biti nazočni na konvenciji svoje Republikanske stranke zbog uragana "Gustav". 

Bush i Cheney će se skupu u St. Paulu/Minneapolisu obratiti putem satelitske veze kako bi nadzirali pripreme za obranu od uragana.

Do nedjelje navečer ulice New Orleansa bile su potpuno puste jer je oko 95 posto stanovnika poslušalo pozive lokalnih vlasti na evakuaciju.

Meteorolozi kažu da bi Gustav još mogao jačati, ali da se više ne očekuje da bude uragan četvrte kategorije na Saffir-Simpsonovoj ljestvici od pet jačina uragana. No, čak i u trećoj kategoriji New Orleansu može donijeti ista razaranja kao i Katrina.

Gustav se u ponedjeljak ujutro po srednjoeuropskom vremenu nalazio nekih 250 kilometara od obale Louisiane, jugoistočno od New Orleansa, a prema njemu napreduje brzinom od 26 kilometara na sat.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene