Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje pokazalo

Upozorenje trudnicama: Mobiteli uznemiravaju fetuse

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zvuk mobitela ili bipera kojeg trudnice nose u džepovima odjeće, kao i njihove vibracije, mogu ometati san nerođene bebe i uznemiravati ju, pokazalo je američko istraživanje koje prenosi britanski Daily Mail.

Liječnici stoga preporučuju trudnicama da svoje telefone drže u torbama podalje od ploda.

Pročitajte i ovo Trudnica, ilustracija (Foto: AFP) mjere zbog toplinskog vala Temperature se penju do 41 stupnja: Zbog velikih vrućina trudnice i stariji od 60 oslobođeni radnih obaveza Slika nije dostupna Previše ribe opasno za fetus

Znanstvenici su ultrazvučnim pregledima utvrdili da takvi iznenadni zvukovi izazivaju okretanje glave fetusa, otvaranje usta i treptanje no nisu utvrdili da takva ponavljana uznemiravanja štete zdravlju nerođenog djeteta ili trudnoći i porodu.

Uznemiravajući zvuk, pa čak i vibracije ometaju normalni ciklus sna fetusa, utvrdili su znanstvenici.

Dvije trudnice svojim fotografijama inspirirale stotine tisuća ljudi

Većina nerođene djece s vremenom se navikne na takve ponavljajuće zvukove, kaže voditelj istraživanja Boris Petrikovsky iz Wyckhoff Heights medicinskog centra u New Yorku.

"Ono što smo otkrili je da, ako ste beba u maternici i netko vas budi svakih sat vremena, nećete biti sretni kamper". U okviru istraživanja praćeno je 28 specijalizantica ginekologije u posljednjem tromjesečnu trudnoće koje su nosile mobitele i bipere u džepovima.

Ranija istraživanja pokazivala su da specijalizantice imaju iznadprosječnu učestalost komplikacija u trudnoći, no ovo istraživanje to nije moglo potvrditi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene