Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pazite na zdravlje

Upozorenje 'noćnim pticama': Prijeti im povećan rizik od dijabetesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Noćne ptice imaju veće izglede da će oboljeti od dijabetesa od osoba koje rano ustaju, čak i kad spavaju dovoljno sati, pokazalo je novo istraživanje koje prenosi britanski Telegraph.

Znanstvenici su proučavali razlike između jutarnjih i noćnih tipova osoba. Budnost u noćnim satima rezultira s premalo sna, lošom kvalitetom sna, uzimanjem obroka u neprimjereno doba što može dovesti do metaboličkih poremećaja.

Pročitajte i ovo 72-godišnjak zbog darovnog ugovora ostao bez svega - 4 gruba prijevara Provjereno donosi uznemirujuću priču: "Cijeli dan nisam ni čašu vode dobio, padao sam u komu. Nisam se mogao dići" Slika nije dostupna UGROŽENIJI ZBOG KORONE Mnogi je ne prepoznaju dok nije kasno: Od ove bolesti u Hrvatskoj boluje svaka deseta osoba, a zovu je još i "tihi ubojica"

"Bez obzira na stil života ljudi koji su dugo u noć budni suočeni su s većim rizikom razvoja zdravstvenih problema poput dijabetesa ili smanjenja mišićne mase u odnosu na ranoranioce", kaže Nan Hee Kimof s medicinskog fakulteta korejskog sveučilišta u Ansanu.

Čeka nas epidemija: Već sad boluje 382 milijuna ljudi, a brojka će samo rasti

"To može biti rezultat toga da noćne ptice imaju nekvalitetniji san i da imaju nezdrave navike poput pušenja, kasnonoćnih obroka ili sjedilačkog života."

Znanstvenici su istraživanjem obuhvatili 1620 osoba u dobi od 47 do 59 godina od kojih je 480 bilo ranoranioci a 95 noćne ptice, dok su preostali ispitanici bili između dva ekstrema.

Iako su noćne ptice u pravilu bile prosječno mlađe imali su više masnog tkiva ili masnoća u krvi od ranoranilaca, kao i manje mišićne mase.

Također, češće su imali dijabetes od ranoranilaca, prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene