Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neslaganja oko Kosova

Upitan regionalni sastanak na Brdu kod Kranja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizatori regionalne konferencije u Sloveniji razmatraju mogućnost da, ako Srbija ne bude nazočila skupu na Brdu kod Kranja, otkažu skup.

Razlog je što do sada nije nađeno rješenje koje bi Beograd i Prištinu dovelo za isti stol, prenosi dnevnik 'Blic' pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore upućene u tijek pregovora. List prenosi izjavu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da će Srbija sudjelovati na regionalnom forumu na Brdu kod Kranja ako predstavnici Albanaca s Kosova na tom skupu budu sudjelovali sukladno Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN, odnosno pod nazivom Kosovo/UNMIK, a ne kao neovisna država.

Pročitajte i ovo Zlata Hrvoj Šipek i Ivan Turudić tijekom Turudićeve prisege pred Saborom Osvrnula se i na Turudića Hrvoj Šipek: "Turudić do stupanja na dužnost nema nikakve ovlasti" Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih"

Srbija, po Tadićevim riječima, želi nazočnost kosovskih Albanaca na međunarodnim forumima, ali to sudjelovanje mora biti organizirano na način koji ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet Srbije. 'Ako na Brdu kod Kranja budu poštovana ova načela, mi ćemo sudjelovati', kazao je srbijanski predsjednik. Konferencija o jugoistoku Europe koja bi se, po najavama, trebala održati 20. ožujka i koja bi prvi put nakon 18 godina trebala okupiti čelnike svih zemalja toga područja, mogla bi biti ugrožena zbog spora službenog Beograda i Prištine oko načina sudjelovanja Kosova.

>> Sastanak u Sloveniji bez navođenja državnih obilježja?

Dok Srbija ustraje na tome da Kosovo sudjeluje isključivo uz naziv Kosovo/UNMIK, najviši kosovski politički dužnosnici čvrsto su pri stajalištu da Kosovo može sudjelovati na skupu samo kao neovisna država. Prilikom nedavnog susreta premijera Slovenije i Hrvatske Boruta Pahora i Jadranke Kosor sa srbijanskim predsjednikom Tadićem bilo je riječi i o tome da sudionici toga skupa budu predstavljeni samo osobnim imenima no ne i imenima država koje predstavljaju, ali ni ta ideja za sada nije prihvaćena. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene