Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kouchner priznao

'Unutar Unije za Mediteran postoje razmirice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner u srijedu je priznao kako unutar Unije za Mediteran dulje vrijeme postoje razmirice, aludirajući na odbijanje arapskih zemalja da u sastancima Unije sudjeluje i izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman.

'Da, još uvijek postoje manje nesuglasice među nekim ministrima vanjskih poslova, no riješit ćemo ih korak po korak', rekao je na konferenciji za novinare održanoj u Kairu, u sjedištu Arapske lige. 'Zbog političkih razloga ne uspijevamo se baš uvijek u svemu složiti', kazao je. No istaknuo je kako Unija za Mediteran ostaje i dalje 'velika zamisao' te je istaknuo 'da na razini stručnjaka, veleposlanika', radova i planova o konkretnoj suradnji među mediteranskim zemljama 'postoji napredak'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poziv na prestanak gradnje naselja Kouchner Izraelu: Pružite ruku onima koji traže mir Slika nije dostupna Smeta ga žamor gostiju Murter: Goste restorana zalio izmetom

Kairo i ostali glavni gradovi arapskih zemalja i dalje odbijaju nazočnost na sastancima Unije, izraelskog ministra vanjskih poslova Liebermana, čija zemlja jest njezina članica, no ne slažu se s njegovim ultra-nacionalističkim stajalištima i njegovu protivljenju osnivanju Palestinske države. To je i razlog zbog kojega je odgođen sastanak šefova diplomacija članica Unije, predviđen za studeni.

>> Kouchner odbacio sve optužbe o sukobu interesa

Kouchner se u utorak navečer u Kairu sastao sa svojim egipatskim, španjolskim, jordanskim i tuniskim kolegama. Oni su poduprli kandidaturu jordanskog kandidata Ahmada Masajeha, jordanskog veleposlanika u Bruxellesu za mjesto glavnoga tajnika Unije za Mediteran, a njegovu bi kandidaturu i službeno trebalo potvrditi četrdesetak zemalja članica. Unija za Mediteran osnovana je 13. srpnja 2008. na prijedlog francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Čini je četrdesetak zemalja , među kojima su članice EU-a, Turska, Izrael i arapske mediteranske države. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene