Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Buenos Airesu

Pao El Croata, unuk odbjeglog ustaše i kralj ilegalnih deviza: Okretao je milijune dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Argentinski kralj ilegalnih deviza El Croata uhićen je u velikoj policijskoj akciji. Unuk je odbjeglog ustaše odgovornog za smrt dubrovačkih Srba.

U velikoj policijskoj akciji koja se bavila razotkrivanjem crnog tržišta deviza u Buenos Airesu uhićen je gradski kralj ilegalne valute Ivo Esteban Rojnica, poznatiji kao El Croata. Riječ je o unuku ustaškog stožernika Ive Rojnice, koji je nakon Drugog svjetskog rata pobjegao u Argentinu.

Kako piše BNN Network, Rojnica je navodno koristio putničku agenciju kao paravan za pranje novca i utaju poreza, pri čemu je zarađivao 20 posto od svake malverzacije.

Pročitajte i ovo Izraelska vojska potpuna opsada "Požalit će zbog ovoga!" Izrael prijeti najbrutalnijom ofenzivom do sada, strahuje se od najgoreg

Vlasti su provele niz racija u uredima Rojničine tvrtke Nimbus te tako razotkrile niz ilegalnih aktivnosti. Pronađeni dokazi uključuju strojeve za brojenje novca, bankovnu evidenciju, oružje i velike količine gotovine. Daljnjom istragom policija je uspjela povezati Rojnicu s poslovanjem s offshore-računima i kupnjom nekretnina u brojnim zemljama.

U uredima Nimbusa pronađeni su i rukom pisani prodajni listovi s imenima i nadimcima klijenata, a među zemljama u koje je odlazio novac spominju se Sjedinjene Države i Kina. Među klijentima koji su koristili usluge Nimbusa spominje se i poznati nogometaš, no nije otkriveno njegovo ime. Prema pronađenim zapisima, samo za jednog klijenta u Argentinu je ušlo gotovo 62 milijuna dolara, a otišlo 70.000 dolara, objavio je argentinski Rio Negro.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Rat na Bliskom istoku FOTO/VIDEO Izraelska policija počinje naoružavati civile. Iranci poručuju da je širenje sukoba u neizbježnoj fazi

Djed El Croate Ivo Rojnica tijekom Drugog svjetskog rata naredio je da se u Dubrovniku ubije grupa lokalnih Srba. Za svoje zločine nikad nije odgovarao, već je pobjegao na Zapad, preko Austrije i Italije u Južnu Ameriku. Tamo se obogatio, a onda 1991. postao opunomoćeni predstavnik Republike Hrvatske za Argentinu i Latinsku Ameriku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene