Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

S povećanjem broja sukoba, raste i njihov broj

UNHCR: rekordnih 60 milijuna izbjeglica u svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijet je zakoračio u novo razdoblje u kojem su brojne krize povećale broj izbjeglica na dosad nezabilježenu razinu a međunarodna zajednica ne uspijeva staviti stanje pod kontrolu, upozorio je u četvrtak u Ženevi povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres.

Prošle je godine postavljen novi rekord kada je prebrojano 59,5 milijuna izbjeglih ili prognanih osoba u svijetu. Najveće skupine čine Sirijci, Afganistanci i Somalci, naveo je u godišnjem izviješću visoki povjerenik UN-a za izbjeglice.

Pročitajte i ovo Izbjeglice Polarizirani svijet Najveći godišnji skok prisilnog raseljavanja u povijesti, UN krivi posebni "paket": "Postoje pitanja koja zabrinjavaju" Ilustracija u začaranom krugu Europi prijeti velika kriza: Oko ovog bi se mogao voditi i rat, sukobi su već počeli

To znači da je jedan stanovnik Zemlje na svakih 122 izbjegao u drugu zemlju, potražio utočište u drugom dijelu vlastite zemlje ili traži azil.

Guterres je kazao kako je zastrašujuće da međunarodna zajednica nije sposobna zajedno raditi da zaustavi ratove i izgradi i očuva mir. U 2014. broj izbjeglica porastao je za 13,9 milijuna ljudi koji su pobjegli pred ratovima i progonima.

UN poručio Europskoj uniji: 'U fokus summita o migrantima stavi pitanje azila'

Taj broj četiri je puta veći nego 2010., navodi UNHCR. U posljednjih nekoliko godina izbilo je 15 novih sukoba ili su stari ponovno buknuli. Među njima su ratovi i sukobi u Centralnoafričkoj Republici, Iraku, Mijanmaru, Južnom Sudanu, Siriji, Ukrajini i Jemenu.

U svijetu je prošle godine bilo 38 milijuna prognanika, gotovo 20 milijuna izbjeglica i 1,8 milijuna tražitelja azila. Više od polovice izbjeglih su djeca.

Unatoč 219.000 osoba koje su prešle Mediteran kako bi se domogle Europe UNHCR ističe da je 86 posto svih izbjeglica smješteno u zemljama u razvoju.

U ovom tenutku najviše izbjeglih udomljuje Turska zbog sukoba u susjednoj Siriji, a zatim Pakistan, Libanon, Iran i Etiopija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene