Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na sjeveru Sirije

UNATOČ ZRAČNIM UDARIMA RUSIJE I KOALICIJE Islamska država napreduje prema Alepu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Borci Islamske države (IS) zauzeli su sela u blizini sjevernog sirijskog grada Alepa preuzevši kontrolu od protivničke skupine pobunjenika, priopćila je u petak promatračka skupina.

Unatoč zračnim udarima koalicijskih snaga predvođenih SAD-om te ruskih zračnih udara, IS napreduje. Rusija tvrdi da napada položaje Islamske države, ali se čini da je prvenstveno usredotočena na pomaganje svom savezniku, sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu, u njegovoj borbi protiv pobunjenika i na osiguravanje zapadnog obalnog područja gdje ima mornaričku bazu.

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost" Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

IS je potvrdio da je zauzeo nekoliko područja u sjevernoj pokrajini Alepu i priopćio je da je ubio nekoliko "otpadnika i zarobio druge tijekom operacija".

Rami Abdel Rahman, čelnik Sirijskog opservatorija za ljudska prava, izjavio je da je posljednje napredovanje ekstremista "jedno od najvećih Islamske države posljednjih mjeseci".

SVE JE POČELO OD GRAFITA Od građanskog rata do najveće humanitarne katastrofe od Drugog svjetskog rata

Nekoliko većih sirijskih pobunjeničkih sanaga u Alepu bori se protiv Asada i protiv IS-a.

U međuvremenu je iranska novinska agencija IRNA izvijestila da je Islamska država ubila generala Huseina Hamedanija, pripadnika elitne Iranske revolucionarne garde, u četvrtak navečer na području blizu Alepa.

Rahman je rekao da je Hamedani imao ključnu ulogu u pomaganju Asadovim snagama. Asada najviše podupiru Iran i Rusija. I Teheran i Moskva odbacili su izvješća američkih medija, koja se pozivaju na neimenovane dužnosnike u Washingtonu, da su ruske rakete pale na Iran.

"Bez obzira na to koliko bi to moglo biti neugodno i iznenađujuće za naše kolege u Pentagonu i Langleyu (CIA), jučerašnji udari su izvršeni oružjem visoke preciznosti protiv Islamske države u Siriji", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov, a prenosi agencija TASS. "Sve rakete ispaljene s brodova pogodile su svoje mete", istaknuo je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene