Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgubio u Milanu i Napulju

Unatoč porazu Berlusconi ne želi podnijeti ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Raspad', 'poraz', 'uragan', naslovi su kojima je talijanski tisak danas popratio rezultate lokalnih izbora na kojima je desni centar premijera Silvija Berlusconija izgubio u Milanu, njegovoj izbornoj bazi te nije uspio ljevici preoteti Napulj.

'Desni centar izgubio od Milana do Napulja', piše milanski dnevnik Corriere della Sera. Gubitak lokalnih izbora naziva 'pljuskom' vladi i ocjenjuje da su premijer i njegov saveznik iz Sjeverne lige Umberto Bossi 'poniženi izborima' na kojima su pobijedili novi gradonačelnici ljevice, Giuliano Pisapia u Milanu i Luigi De Magistris u Napulju.

List La Repubblica (ljevica) ocjenjuje da su birači jasno poručili Bersluconiju kako je doba njegove čarolije prošlo, te da 'zemlja želi okrenuti stranicu'.

Sličnim tonovima popratila je izbore i La Stampa koja pod naslovom 'raspad' piše da je 'Cavaliere izgubio svoju magičnu' moć.

Premijer treba 'poslušati poruke s birališta', drži list Il Messaggero, a poslovni list Il sole 24 Ore poraz naziva 'uraganom' i ocjenjuje da se 'Italija u 15 dana promijenila, a preobrazba je duboka i radikalna'.

Pročitajte i ovo Silvio Berlusconi - 1 ima leukemiju 86-godišnji Silvio Berlusconi izašao iz bolnice nakon šest tjedana Silvio Berlusconi - 1 u 87. godini Preminuo je Silvio Berlusconi, zločesti dečko talijanske politike

O sudbini vlade desnog centra Silvija Berlusconija, nakon poraza koji je doživjela vladina koalicija, raspravljat će se u parlamentu tek nakon 20. lipnja. Predsjednik republike Giorgio Napolitano je zatražio da parlament provjeri ima li još Berlusconi većinu. Predsjednik zastupničkog doma Gianfranco Fini u dogovoru s predsjednicima parlamentarnih skupina najavio je kako će se u tjednu između 20. i 27. lipnja raspraviti o vladi, premda su neki predstavnici oporbenog lijevog centra htjeli da se glasuje odmah. No, budući da Parlament mora usvojiti razvojni plan, što je novi naziv za nacrt rebalansa državnog proračuna, odlučeno je stavljanje pitanja sudbine Berlusconija poslije ekonomskog razvojnog dekreta.

Silvio Berlusconi je, komentuirajući rezultate administrativnih izbora u kojima su njegovi kandidati izgubili trku za gradonačelnike Milana, Napulja, Torina, Bologne, Trsta, Cagliarija itd., kazao kako nema namjeru podnijeti ostavku. Posebno je težak poraz Berlusconija u njegovu Milanu, gdje je gradonačelnikom postao Giuliano Pisapia, predstavnik ljevice. Berlusconi je uoči izbora govorio kako samo oni koji 'nemaju mozga' mogu glasati za predstavnika ljevice. Pisapia je s više od 10 točaka razlike porazio dosadašnju gradonačelnicu i Berlusconijevu kandidatkinju Letiziju Moratti. (Hina/Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene