Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dramatično humanitarno stanje

UN zatražio 1,5 milijardi dolara za pomoć Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujedinjeni narodi zatražili su 1,5 milijardi dolara kako bi osigurali životno potrebnu pomoć Sirijcima koji su se našli u 'dramatično pogoršanom' humanitarnom stanju.

Dva zahtjeva, 519,6 miljuna dolara za pomoć u Siriji i milijardu dolara za potrebe do milijun sirijskih izbjeglica u pet zemalja, predstavljaju 'molbu za najveću kratkoročnu humanitarnu pomoć ikada', rekao je UN u izjavi.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Isporučeno je 10.000 paketa hrane (Foto: AFP) Život u krajnjoj bijedi Pomoć nakon 10 mjeseci: Izbjegličkom logoru u Siriji stiglo 10.000 paketa hrane

>> Pet ruskih ratnih brodova na putu prema Siriji

'Razmjeri ove humanitarne krize su nesporni', rekao je Radhouane Nouicer, UN-ov regionalni humanitarni koordinator za Siriju, koji je uputio molbu iz Ženeve.

Unutar Sirije UN-ove humanitarne agencije namjeravaju pomoći četiri milijuna ljudi kojima je žurno potrebna humanitarna pomoć, među kojima je i procjenjenih 2 milijuna osoba koje su zbog borbi između snaga predsjednika Bašara al-Asada i pobunjenika koji ga žele svrgnuti morali napustiti svoje domove.

Više od 525.000 sirijskih izbjeglica već je registrirano a posljednja je procjena da će u pet zemalja do milijun izbjeglica trebati pomoć u prvoj polovici 2013. godine, rekla je UN-ova agencija za izbjeglice.

'Ukoliko ta sredstva brzo ne stignu, nećemo moći u potpunosti odgovoriti na potrebe od životne važnosti civila koji iz Sirije bježe svakog sata svakog dana, mnogi u istinski očajničkim uvjetima', rekao je UNHCR-ov izaslanik za regiju Panos Moumtzis. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene