Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad na granicu

UN traži da Turska zadrži komunikaciju sa Sirijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je od Turske da zadrži otvorenima sve kanale komunikacije sa sirijskim vlastima kako bi se izbjegle napetosti između dvije susjedne zemlje zbog minobacačke granate ispaljene iz Sirije koja je u Turskoj usmrtila najmanje pet ljudi.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu o tom je incidentu izvijestio Ban Ki-moona, međunarodnog posrednika za Siriju Lakhdara Brahimija te glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena.

'Glavni tajnik UN-a je zatražio od ministra da ostavi otvorene sve komunikacijske kanale sa sirijskim vlastima kako bi se umanjile napetosti zbog tog incidenta', kazao je Martin Nesirky, glasnogovornik Ban Ki-moona.

Zamjenik turskog premijera Bulent Arinc je kazao da Sirija mora odgovarati za taj incident te da to nalaže i međunarodno pravo. Glavni tajnik NATO-a Andres Fogh Rasmussen u srijedu je navečer najoštrije osudio ispaljivanje granate iz Sirije na turski teritorij. Sjevernoatlantski savez priopćio je da pomno i s velikom zabrinutošću prati stanje na sirijsko-turskoj granici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UN UPOZORAVA Rizik od eskalacije u Siriji "rast će iz sata u sat": Turska prijeti odmazdom zbog smrti vojnika Slika nije dostupna Glasnogovornica State Departmenta SAD: Turska reakcija na sirijski napad proporcionalna

>> Sirija ponovo granatirala turski teritorij, Turci bijesni

Najmanje pet osoba je poginulo, a nekoliko ih je ranjeno u tom izgredu u mjestu Akcakale, na jugoistoku Turske, uz granicu sa Sirijom. 'Među žrtvama su jedna žena i šestogodišnje dijete. Devet osoba je ranjeno', rekao je Abdulhakim Ayhan za televizijsku informativnu mrežu CNN-Turska.

Dodao je da su granate pale na kuću i prouzročile velik broj žrtava. 'Stanovnici našeg mjesta bijesni su na Siriju', rekao je gradonačelnik, istaknuvši da su zadnjih dana na grad padali zalutali metci i granate iz sporadičnih sukoba vojske odane predsjedniku Bašaru al-Asadu i ustanika oko sirijskoga graničnog prijelaza Tal al-Abiada.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene