Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Žive u 'stresu od prehrambene nesigurnosti'

Smrt prijeti više od 50.000 pothranjene djece: 'Ovo nije uobičajeni poziv za pomoć'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Somalija opustošena građanskim ratom od 1991. nalazi se na rubu katastrofalne nestašice hrane ukoliko humanitarne organizacije ne skupe više novca, upozorio je UN u petak.

'Ne radi se o uobičajenom pozivu na skupljanje novca. Neke nevladine humanitarne organizacije imaju tako malo sredstava da su ugroženi osnovni projekti spašavanja života', rekao je humanitarni koordinator UN-a u Somaliji Philippe Lazzarini u izjavi iz Ženeve.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POTREBNA HUMANITARNA POMOĆ Više od 22 i pol milijuna Afganistanaca je gladno: "Djeca će umirati. Stvari će postati puno gore" Slika nije dostupna Blokirana humanitarna pomoć Žrtve genocida izgladnjivanjem: Jedu samo lišće, izgledaju kao kosturi, a od gladi im se mijenja boja kože

'Ako ne primimo sredstva u nekoliko sljedećih tjedana, bit će zatvorene osnovne zdravstvene ustanove za 3 milijuna ljudi, među kojima je mnogo žena i djece', objasnio je.

Za 2014. su UN-ove agencije tražile 933 milijuna dolara za Somaliju, ali su do sada primile tek 15 posto tog iznosa. Prošle godine u isto vrijeme one su dobile dvostruko više sredstava.

Somalija je zemlja najteže pogođena velikom sušom 2011. koja je zahvatila više od 11 milijuna ljudi diljem Roga Afrike i izazvala glad u velikom dijelu juga zemlje. Zatim su Ujedinjeni narodi priznali da je trebalo poduzeti znatno više da bi se izbjegla ta tragedija.

OVO su najopasnije zemlje svijeta

Lazzarini je rekao da je oko 250.000 ljudi, od kojih polovica djece, umrlo je od gladi 2011. u Somaliji. Danas UN procjenjuje da 857.000 Somalaca žive u uvjetima koji zahtijevaju hitnu pomoć, dok 2 milijuna Somalaca su u fazi 'stresa prehrambene nesigurnosti'.

Sedmog svibnja koalicija od 22 međunarodnih humanitarnih i somalskih organizacija je uputila poziv u korist Somalije. Smrt prijeti više od 50.000 pothranjene djece, navele su.

2011. godine većina područja zahvaćena gladi je bila pod kontrolom somalskih pobunjenika, šebaba, koji su zabranili pristup brojnim stranim humanitarnim organizacijama, što je dodatno pogoršalo stanje. Amisom je od tada od šebeba preuzela kontrolu brojnih mjesta u regiji, ali islamisti i dalje kontroliraju brojna ruralna područja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene