Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UN službeno potvrdio Brammertza za glavnog tužitelja ICTY-ja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti UN-a službeno je imenovalo Sergea Brammertza glavnim tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju koji bi 1. siječnja trebao zamjeniti Carlu del Ponte.

U rezoluciji koju je jednoglasno usvojilo 15 članica, Vijeće sigurnosti je službeno potvrdilo Brammertzov dolazak na čelo haškog tužiteljstva. Njega je 13. listopada na tu dužnost imenovao glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Službena prijava J. Koreja od UN-a traži akciju protiv Sjeverne Slika nije dostupna Predstavljena 'Gospođa tužiteljica'

Taj 45-godišnji belgijski odvjetnik, koji se trenutno nalazi na čelu UN-ovog povjerenstva zaduženog za istragu o ubojstvu bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, imenovan je na četverogodišnji mandat.

Predsjednik ICTY-a, sudac Fausto Pocar i glavna tužiteljica Carla del Ponte 'toplo su pozdravili' službeno imenovanje Sergea Brammertza za budućeg glavnog tužitelja Haškog suda, stoji u priopćenju iz Den Haaga.

Do preuzimanja istrage Haririjeva ubojstva u siječnju 2006.,
Brammertz je bio zamjenik glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu, gdje je vodio istražni odjel tužiteljstva.

Prije dolaska u ICC, Brammertz je bio savezni tužitelj u Belgiji.
Također je bio angažiran kao stručnjak u Vijeću Europe za borbu protiv organiziranog kriminala, službovao je u Odboru za pravosuđe i unutarnje poslove Europske komisije, a radio je i kao savjetnik Međunarodne organizacije za migracije vodeći istraživanja o korupciji u carinskim i pograničnim službama, te o trgovini ljudima u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Od 1996. do 1997., radio je kao zamjenik tužitelja na prvostupanjskom sudu u Eupenu u Belgiji, a potom kao zamjenik glavnog tužitelja na žalbenom sudu u Liegeu.

Dok je radio kao državni odvjetnik Kraljevine Belgije od 1997. do 2002., bio je asistent i profesor na Pravnom fakultetu sveučilišta u Liegeu. U međunarodnim pravnim časopisima objavio je niz radova o globalnom terorizmu, organiziranom kriminalu i korupciji.

Serge Brammertz rođen je 17. veljače 1962. godine u Eupenu. 

Njegovo imenovanje za nasljednika Del Ponte najavljivano je i ranije, no u Tužiteljstvu ICTY-a i među skupinama za zaštitu ljudskih prava, puno je veću podršku uživao Amerikanac David Tolbert, zamjenik glavne tužiteljice, koji iza sebe ima devet godina iskustva rada u Tužiteljstvu ICTY-a.

U pismu Ban Ki-Moonu, 18 iskusnih pravnika, uključujući i punomoćnike sa suđenja, te druge pravne dužnosnike apelirali su da Tolbert naslijedi Del Ponte.

'Svojim riječima i djelima on je pokazao da je prvak međunarodnog kaznenog prava. Mi smo stoga sigurni da bi on bio izvanredan tužitelj ICTY-a u kritičnoj fazi njegova mandata', naveli su u pismu.

U privatnom pismu, datiranom iz svibnja Tolbertovi pristaše naveli su da je u pitanju sudbina završnih godina rada ICTY-a, na koji Vijeće sigurnosti UN vrši pritisak da zaključi rad do 2010. godine.

Dvanaest skupina za ljudska prava s prostora bivše Jugoslavije, također je pisalo Ban Ki-moonu, podržavajući Tolberta, kao tužitelja koji je 'osvojio njihovo povjerenje,... te zaslužuje i povjerenje' glavnog tajnika UN-a.

Kelly Askin, stručnjak za međunarodno pravo iz Pravne inicijative Otvorenog društva, bivši savjetnik sudaca ICTY-a, ocijenio je da bi imenovanje 'outsidera' za glavnog tužitelja Haškog suda moglo izazvati egzodus vodećih tužitelja koji rade na raspravnim i žalbenim predmetima.

'Premda je često važno dovesti 'outsidera' da se očisti kuća, to nije slučaj s ICTY-em. Ako izgubite i glavnog tužitelja i zamjenike, to bi moglo biti razorno', kazao je Askin.

Carla del Ponte, koja je prvotno dužnost trebala napustiti u rujnu, ali je pristala ostati do kraja godine, nastavit će karijeru u diplomaciji, kao veleposlanica Švicarske u Argentini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene