Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UN u strahu za Kobani

'Sjećate li se Srebrenice? Mi se sjećamo. Nikad si nećemo oprostiti!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN-ov izaslanik pozvao je u petak Tursku da spriječi pokolj u pograničnom sirijskom gradu Kobaniju kojemu prijete borci Islamske države, ističući bojazan od ponavljanja masakra u Srebrenici 1995. kada su snage bosanskih Srba ubile tisuće muslimana.

Staffan de Mistura, UN-ov izaslanik za Siriju, apelirao je na Ankaru da "dobrovoljcima" dopusti prelazak granice kako bi pomogli kurdskim borcima koji brane taj grad uz granicu s Turskom.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Okrivili agenciju Dodikovo ministarstvo priznalo pogrešku: Kao žrtvu Oluje stavili djevojčicu iz Srebrenice Zoran Milanović U BiH Milanović završio na neslavnoj listi: Uvrstili ga na popis osoba koje niječu genocid u Srebrenici

Oživio je sjećanja na raspad Jugoslavije kada su snage bosanskih Srba upale u Srebrenicu, tada UN-ovu zaštićenu zonu, i ubile oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka.

"Sjećate li se Srebrenice? Mi se sjećamo. Nikada je nećemo zaboraviti i vjerojatno si nikad nećemo oprostiti", rekao je de Mistura na konferenciji za novinare.

Turska je rasporedila tenkove na brdu s pogledom na Kobani, ali odbija intervenirati bez šireg sporazuma sa SAD-om i ostalim saveznicima u građanskom ratu u Siriji.

Kobani pod opsadom - Stanovnicima prijeti pokolj!

Ankara je spriječila turske Kurde da prijeđu granicu i priključe se Kurdima koji brane grad od nadirućih sunitskih militanata.

"Apeliramo na turske vlasti da dopuste dolazak dobrovoljaca i njihove opreme kako bi mogli ući u grad i pomoći obrani", istaknuo je de Mistura u Ženevi.

Predviđajući pad Kobanija ako se grad "ostavi na cjedilu", dodao je da je samoobrana međunarodno ljudsko pravo.

Dok je većina stanovništva izbjegla pred ofenzivom Islamske države, između 500 i 700 uglavnom starjih stanovnika još se skriva u Kobaniju.

Osim njih, između 10.000 i 13.000 stanovnika nalazi se u obližnjem pograničnom području između Sirije i Turske i samo je jedan mogući izlaz iz grada.

"Ako grad padne, 700 uz još 12.000 ljudi, osim boraca, bit će vjerojatno masakrirano", rekao je de Mistura. "Ne možemo i ne smijemo šutjeti na izravnu prijetnju civilima", naglasio je.

Padne li Kobani, 400 kilometara od 900 kilometara duge sirijsko-turske granice naći će se u rukama Islamske države. (HIna)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene