Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UN-ovo izvješće

'Damask 'istrebljuje' civile; masovne zločine počinili i džihadisti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN-ovo istražno povjerenstvo pozvalo je Vijeće sigurnosti UN-a da nametne "ciljane sankcije" sirijskim dužnosnicima.

Sirijski režim odgovoran je za golem broj ubojstava zatvorenika što bi mogla biti politika "istrebljenja", a to je zločin protiv čovječnosti, objavili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi u izvješću u kojem dokumentiraju da su masovna pogubljenja počinile i džihadističke skupine Islamska država i al-Nusra.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

UN-ovo istražno povjerenstvo pozvalo je Vijeće sigurnosti UN-a da nametne "ciljane sankcije" sirijskim dužnosnicima u civilnoj i vojnoj hijerarhiji koji su odgovorni ili su suučesnici u mučenju, nestanku i smrti u pritvoru, ali nije navelo njihova imena.

Neovisni stručnjaci navode u izvješću da su također dokumentirali masovna pogubljenja i mučenja zatvorenika što su ih provodile i dvije džihadističke skupine: Džabhat al-Nusra i Islamska država.
Izvješće, koje se odnosi na razdoblje od 10. ožujka 2011. do 30. studenoga 2015., temelji se na razgovorima sa svjedocima i preživjelima, njih 621 uz dokaze koje je prikupila ekipa na čelu s Paulom Pinheirom.

"U prošle četiri i pol godine, tisuće zatvorenika ubijene su dok su bile u pritvoru zaraćenih strana", navodi istražno povjerenstvo za Siriju.

"Ubojstva i smrti opisani u ovom izvješću bili su vrlo učestali tijekom dugog vremenskog razdoblja na više lokacija...", stoji u izvješću. "Postoji razumna osnova za mišljenje da je opisano ponašanje jednako istrebljenju odnosno zločinu protiv čovječnosti."

Desetke tisuća zatvorenika držala je vlada predsjednika Bašara al-Asada, a tisuće su "nestale" nakon što su ih uhitili pripadnici državni snaga ili su ih otele naoružane skupine.

"Odgovornost za te i druge zločine mora biti dio bilo kojeg političkog rješenja" za Siriju, rekli su istražitelji Ujedinjenih naroda. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene