Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeftini i zdravi

UN: Jedite kukce, mrave i ličinke!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zanimljiva preporuka stiže od UN-ove agencije za hranu i poljoprivredu - jedite kukce, ima ih u izobilju, jeftini su i zdravi. Mogli bi nahraniti siromašne, a onim u bogatim zemljama pomoći u borbi protiv pretilosti.

Što je za večeru? Ako se pita UN-ovu agenciju za hranu i poljoprivredu - kukci. Razne bube, cvrčci, mravi, ličinke možda ne izgledaju kao najprimamljiviji zalogaj na svijetu, ali su jeftini, ekološki ispravni i ukusni. Mogli bi smanjiti broj onih koji gladuju u siromašnim dijelovima svijeta, a u bogatim smanjiti pretilost.

Pročitajte i ovo Glad u Pojasu Gaze Sve više slučajeva pothranjenosti Svjetska organizacija tvrdi da bi pojas Gaze mogao brzo prijeći prag gladi Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a

'Kukci su vrlo hranjivi, bogat su izbor proteina, minerala i masnoća. Vrlo su važni u populaciji mnogih zemalja u razvoju, u Aziji, Africi i Latinskoj Americi, tako da već imaju važnu ulogu u prehrani. Dvije milijarde ljudi, odnosno trećina svjetske populacije redovito jede insekte', kazala je Eva Ursula Muller s Odjela za ekonomsku politiku šuma.

>>
Užas u Somaliji: Od gladi umrlo 133.000 djece mlađe od 5 godina

Milijarde insekata razmnožavaju se svuda oko nas i sve ih je više, jestivo je oko 1.900 vrsta. 'Jedem kukce jer nas prehranjuju, nisu premasni, a imaju mnogo hranjivih sastojaka. Ako ih jedete dosta, nećete se razboljeti', kazao je Steve Abada iz Kameruna.

Ulaganja su minimalna. Ima ih svuda, mogu se skupljati, sušiti i prodavati. Pripremaju se kao i sva druga hrana. Kuhaju, peku i prže. 'Kukci su dobri, kada nemamo više hrane na našim poljima, oni su nam hrana, omogućavaju nam preživljavanje, a i možemo ih prodati. Tako da su nam stvarno korisni', kazala je Philomene Enama.

Oni koji ih jedu, kažu kako su ukusni. Restorani niču u europskim prijestolnicama i američkim gradovima. Iako je većini na zapadu pomisao o jedenju, primjerice ličinke, posve odbojna. 'Ukusi se mijenjaju, zar ne? Vidjeli smo to na primjeru sushija. Prije dvadest godina nitko ga nije želio jesti jer je riba sirova, a sada ga svi obožavaju. Tako da se ukusi mijenjaju', kazala je Muller.

Do 2030. na Zemlji će živjeti devet milijardi ljudi koje će trebati nahraniti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene