Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UN obilježio 62. obljetnicu osnutka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stalno predstavništvo UN-a u Zagrebu obilježilo je u ponedjeljak Dan UN-a 24. listopada, kada je prije 62 godine osnovana Svjetska organizacija.

Ovogodišnje proslava poklapa se s 15. obljetnicom primitka Hrvatske u UN, kao i nedavnim izborom Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

"Hrvatska ima dugu povijest u UN-u, od razdoblja nakon Drugoga svjetskog rata i pokreta nesvrstanih iz jugoslavenskih vremena do mirovne misije u Istočnoj Slavoniji 1990.-ih, poratne obnove i
utemeljenja neovisne demokracije", rekao je stalni predstavnik UN-a u Hrvatskoj Juri Afanasijev.

"Prošli tjedan doživjeli smo novu prekretnicu kada se 'krug
zatvorio', a Hrvatska će biti testirana na međunarodnoj pozornici kao jedna od 15 članica VS-a", dodao je Afanasijev na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci.

Obilježavanju Dana UN-a prisustvovao je i predsjednik Republike Stjepan Mesić koji je ocijenio da je ulazak u VS veliko priznanje i odgovornost.

"U VS-u ćemo nastupati sa stajališta naše vanjske politike,
uvažavajući mišljenje Europske unije i poštivajući odredbe Povelje UN-a", dodao je Mesić istaknuvši da je Hrvatska, prema broju mirovnih misija u kojima sudjeluje, prva članica UN-a.

Hrvatski se predsjednik zauzeo za reformu Vijeća sigurnosti i
Svjetske organizacije bez koje bi svijet, rekao je, bio "nezamisliv i
neizdrživ".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene