Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UN upozorava

Nužna je hitna akcija radi spašavanja vode na planeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijet će se do 2030. suočiti s 40 posto manje vode ako vlasti dramatično ne promijene odnos prema njoj, upozorili su u petak Ujedinjeni narodi.

"Vode ima dovoljno za rastuće svjetske potrebe, ali ne bez dramatične promjene u načinu na koji se voda troši, kako se njome upravlja i kako se dijeli", kaže se u godišnjem Svjetskom izvještaju o vodi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ogroman problem Važno upozorenje za zemlje Mediterana: "To je područje kritična točka, milijuni nemaju vode" Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov

Vlade moraju promijeniti način procjene, upravljanja i upotrebe vode jer potražnja stalno raste, kao i pretjerana eksploatacija podzemnih rezerva.

VIDEO Ovo je Mars, ali prije 4,3 milijarde godina

"Ne postigne li se ravnoteža između potražnje i ograničenih rezerva, svijet će se naći pred teškom globalnom nestašicom vode", kaže se u UN-ovu izvještaju.

Održiva upotreba vode nerazdvojiva je od klimatskih promjena, poljoprivrede, sigurnosti hrane, zdravstva i energetike, kaže Michel Jarraud, voditelj UN-ove agencije za vodu i glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije.

Izvještaj je objavljen uoči Svjetskoga dana voda 22. ožujka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene