Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč pozivima više organizacija

UN nije uvrstio Izrael na 'listu srama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujedinjeni narodi nisu uvrstili Izrael na svoju "listu srama" koja je objavljena u ponedjeljak i na kojoj su imena zemalja što su kršile prava djece u oružanim sukobima, usprkos pozivima nekoliko organizacija da to učine nakon ljetošnjeg sukoba u Gazi.

Nevladine organizacije, među kojima i Human Rights Watch (HRW), zatražile su od glavnog tajnika Bana Ki-moona da na taj popis stavi Izrael i palestinski pokret Hamas. Više od 500 djece poginulo je u ratu u Gazi u ljeto 2014.

Pročitajte i ovo Razorena Gaza Nastavljaju se pregovori Korak do primirja u Gazi: "Izrael je sve prihvatio i sada se čeka odluka Hamasa" Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta

HRW je zatražio od Bana da se odupre pritisku Izraela i Sjedinjenih Država, njegova saveznika, koji nipošto ne žele vidjeti izraelske oružane snage na toj "listi srama".

Izraelski veleposlanik u UN-u Ron Prosor izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo: Ban se "s pravom nije podložio diktatu terorističkih organizacija i arapskih zemalja u odluci da ne uvrsti Izrael na tu listu srama na kojoj su organizacije poput skupine Islamske države (IS), al Qaede i talibana".

U pedesetodnevnom sukobu Izraela i Hamasa u Gazi 2014., poginulo je 539 i ranjeno 2956 djece. Velik broj ranjene palestinske djece zadobio je ozljede a mnogi će doživotno ostati invalidi, objavio je UNICEF, UN-ova agencija za djecu.

Na UN-ovu popisu objavljenom u ponedjeljak je 51 pravni subjekt, među njima i Boko Haram, skupina Islamska država i vojske osmerih zemalja, među kojima Sirije, Jemena, Demokratske Republike Konga i Južnog Sudana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene