Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Irana?

Jemenski pobunjenici na Saudijsku Arabiju ispalili projektile, UN tvrdi da imaju ''zajedničko porijeklo''

Previranja na Bliskom istoku (Foto: AFP)
Previranja na Bliskom istoku (Foto: AFP) Foto: Afp
Dužnosnici Ujedinjenih naroda kažu da izgleda da projektili koje su na Saudijsku Arabiju ispalili jemenski pobunjenici Houthi imaju "zajedničko podrijetlo", ali još istražuju američke i saudijske tvrdnje da im ih je poslao Iran, navodi se u novom povjerljivom izvješću.

Dužnosnici su posjetili Saudijsku Arabiju kako bi proučili ostatke projektila ispaljenih 22. srpnja i 4. studenoga, navodi glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u četvrtom polugodišnjem izvješću o provedbi UN-ovih sankcija Iranu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Eskalacija nasilja SAD i Velika Britanija žestoko napali Jemen, hutisti odmah izveli novi udar Vladimir Putin Provalili u tajne dokumente Hakeri razotkrili! Putin je u velikim problemima: "Ovo se nije dogodilo od početka rata"

Utvrdili su da "projektili imaju slične strukturne i proizvodne značajke koje sugeriraju zajedničko podrijetlo", navodi Guterres u izvješću predstavljenom u petak Vijeću sigurnosti UN-a, koji je Reuters u subotu dobio na uvid.

Saudijski prijestolonasljednik kazao je da je iransko slanje raketa Houthijima "izravna vojna agresija" i potencijalni ratni čin.

Iran odbacuje američke i saudijske optužbe kao "neutemeljene".

U Guterresovom izvješću se navodi da su UN-ovi dužnosnici vidjeli tri komponente za koje saudijske vlasti tvrde da potječu od projektila ispaljenog 4. studenoga. Na njima se nalaze "tragovi loga slični onima industrijske grupe Shahid Bagheri", tvrtke koja se nalazi na UN-ovu crnom popisu.

Dužnosnici "još analiziraju prikupljene informacije i izvijestit će o tome naknadno Vijeće sigurnosti."

Saudijska koalicija iskoristila je napad 4. studenoga kao opravdanje za višetjednu blokadu Jemena tvrdeći da je potrebna kako bi se prekinulo slanje oružja Houthijima iz Irana.

Blokada je kasnije ublažena, ali je situacija u zemlji i dalje jako teška. Gotovo osam milijuna ljudi na rubu je gladi, a pojavile su se kolera i difterija.

U drugom izvješću panela neovisnih stručnjaka koji prate provedbu sankcija uvedenih Jemenu, predstavljenom Vijeću sigurnosti prošli mjesec, navodi se kako izgleda da su četiri projektila ispaljena ove godine na Saudijsku Arabiju bila dizajnirana i proizvedena u Iranu. No, također se navodi kako "još ne postoje dokazi o identitetu trgovca ili isporučitelja" projektila. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene