Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Primite izbjeglice'

Raste očaj: 'Izbjeglička kriza u Siriji na opasnom raskrižju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) Antonio Guterres je ocijenio u četvrtak da se kriza sirijskih izbeglica nalazi na opasnom raskrižju i zatražio od Europljana i zaljevskih zemalja da ublaže pritisak koji podnose zemlje prihvata izbjeglica.

Uz 3,8 milijuna Sirijca izbjeglih u susjedne zemlje (Libanon i Jordan) oni predstavljaju najveću zajednicu izbjeglih pod zaštitom Visokog povjereništva, naglasio je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a Ilustracija Tenzije na vrhuncu Nova eskalacija na Bliskom istoku: Bombardiran glavni grad Sirije, dvije osobe poginule

Ta kriza premašuje sadašnje kapacitete i gotovo 2 milijuna Sirijaca mlađih od 18 godina su u opasnosti da postanu izgubljena generacija.

"Uz rastući očaj i sve manji zaštićeni prostor, približavamo se opasnom raskrižju", dodao je Guterres pred Vijećem sigurnosti koje održava sastanak o humanitarnoj situaciji u Siriji.

Grad u ruševinama, napustilo ga 700 tisuća ljudi - Oni koji su ostali prisjećaju se strahota!

On je pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne Libanonu i Jordanu u prihvatu sirijskih izbjeglica i financiraju zdravstvene službe i javne infrastruktre koje se slamaju pod ogromnim pritiskom.

Guterres je ocijenio apsurdnom činjenicu da Libanon ne prima pomoći Svjetske banke jer ga smatra zemljom s prosječnim prihodom.

Naglasio je da će sljedeći sastanak donatora u Kuvajtu imati odlučnu ulogu za stabilizaciju stanja u zemljama prihvata izbjeglica.

U Kuvajtu će se 31. ožujka održati 3. međunarodna konferencija kako bi se skupio novac za humanitarne operacije u Siriji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene