Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UN istražuje seksualni skandal u Sudanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujedinjeni narodi vrlo su ozbiljno primili navode o seksualnom zlostavljanju djece za što su navodno odgovorni pripadnici UN-ova osoblja i vojnika na jugu Sudana, piše agencija France presse citirajući izjavu dužnosnice UN-a.

"Vrlo smo zabrinuti", izjavila je glasnogovornica UN-a Michele Montas u priopćenju objavljenom u srijedu navečer. "Kriteriji UN-a u tom pitanju su jasni: nulta tolerancija" prema zloporabi, poručila je Montas.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Potresni prizori u Indoneziji (Foto: AFP) - 5 Hitan plan pomoći UN traži 50,5 milijuna dolara za hitnu pomoć Indoneziji

Britanski dnevnik Daily Telegraph objavio je da su vojnici i civilno osoblje UN-a silovali i zlorabili maloljetnike u Sudanu, među kojima je i bilo 12-godišnje djece. Svjedočanstva dvadesetak djece i mladih adolescenata koje su prikupili Unicef (UN-ova zaklada za djecu) i sama mirovna misija UN-a u Sudanu (UNMIS) otkrivaju da su seksualna iskorištavanja počela prije dvije godine, ubrzo nakon što se rasporedila misija održavanja mira nakon građanskog rata duljeg od dva desetljeća.

Uz pomoć UNMIS-a, UN razmatra "sadržaj tiskovnih informacija kako bi provjerila jesu li one nove ili je riječ o već postojećima i poznatima koje se istražuju", rekla je glasnogovornica.

U UN-ovoj operaciji održavanja mira na jugu Sudana više je od 11.090 plavih kaciga i policajaca iz sedamdesetak zemalja.

Afera seksualnog zlostavljanja djece odjeknula je u nesretan
trenutak, u vrijeme kada UN i Afrička unija nastoje privoljeti
sudansku središnju vladu da prihvati mirovne snage u jednoj drugoj pokrajini u Sudanu. Riječ je o Darfuru na zapadu zemlje gdje je u tri godine sukoba umrlo do 300.000 ljudi od unutarnjih sukoba i gladi, a dva milijuna je raseljeno.

Članak u Daily Telegraphu imao je "vrlo negativan učinak na Sudance i njihovu ideju da je UN u njihovoj zemlji trebao pomoći i uspostaviti mir", kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ali Sadek.

"Odbijamo takva ponašanja koja, čini se, prate snage UN-a u pojedinim njihovim misijama", dodao je Sadek podsjetivši na optužbe protiv Plavih kaciga u Demokratskoj Republici Kongu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene