Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zemlja na rubu implozije

UN: Irak riskira potonuće u kaos, više nikada neće biti kao prije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN-ov izaslanik u Bagdadu, Nickolay Mladenov smatra Iraku prijeti potnuće u kaos ako se političari ne okupe i ne osnuju jedinstvenu vladu.

Irak je u opasnosti da potone u 'kaos sličan onome u koji je potonula Sirija' ukoliko se njegovi političari ne okupe i ne osnuju jedinstvenu vladu, upozorio je u četvrtak posebni UN-ov izaslanik u Bagdadu, Nickolay Mladenov.

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Ilustracija Česta meta Projektili eksplodirali pored američkog veleposlanstva u Zelenoj zoni: Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad

'Ako Irak ne bude slijedio svoju ustavnu politiku, kakva mu je alternativa?', upitao se retorički Mladenov u razgovoru za AFP. 'Riskira potonuće u kaos sličan onome u Siriji. A to bi ljudi ondje trebali vrlo brzo shvatiti', kazao je.

Parlament oformljen 30. travnja u utorak se sastao prvi put. Trebaju izabrati predsjednika, potom predsjednika države koji će imenovati budućeg premijera, no prva je sjednica održana u potpunom kaosu, uz međusobne uvrede, a nova sjednica predviđena je za 8. srpnja.

Otete medicinske sestre: Silom ugurane u autobuse

Zemlja je na rubu implozije nakon ofenzive sunitskih džihadista koja je počela prije mjesec dana. Zauzeli su velike dijelove teritorija na sjeveru i na zapadu zemlje te natjerali u bijeg stotine tisuća stanovnika.

'Irak više nikad neće biti kao prije', preciznije prije nego što su pobunjenici 10. lipnja zauzeli Mosul. 'Nema načina da se zemlja vrati natrag', smatra ovaj bugarski diplomat, bivši ministar vanjskih poslova i obrane.

'Ostavite za sobom razmirice i osobne ambicije', savjetovao je iračkim čelnicima. 'Bit će vremena da o tome vodite računa. Sada je trenutak da potražite način za spas zemlje. Irački političari morali bi konačno shvatiti da 8. srpnja predstavlja krajnji rok', upozorio je Mladenov.

SAD smatra da Iračani ne mogu sami vratiti teritorij

Iračke snage sigurnosti vjerojatno neće moći bez pomoći vratiti teritorije koje su zauzeli islamistički militanti, izjavio je u četvrtak visoki američki časnik.

General Martin Dempsey, načelnik glavnog stožera američke vojske, rekao je kako američki savjetnici u Iraku javljaju da je iračka vojska 'u stanju braniti Bagdad, ali da je s logističkog stajališta upitno može li prijeći u ofenzivu'.

'Ako me pitate hoće li Iračani u nekom trenutku biti sposobni za ofenzivno djelovanje i vratiti izgubljene dijelove Iraka, mislim da je puno šire pitanje. Sami vjerojatno ne', rekao je Dempsey novinarima u Pentagonu.

On je najopasniji terorist na svijetu, vjeruje se da je najbogatiji čovjek u Iraku

Irak pokušava zaustaviti napredovanje sunitskih militanata iz odmetnute frakcije al Qaede koji su zauzeli goleme predjele sjevera i zapada zemlje i prijete osvajanjem glavnog grada Bagdada.

Militanti su mogli osvojiti toliki teritorij djelomično stoga što su snage pod šijitskim premijerom Nurijem al-Malikijem prošloga mjeseca napustile položaje pred nadirućim islamistima.

SAD, koji je većinu svojih napora nakon invazije na Irak 2003. usredotočio na izgradnju iračkih snaga sigurnosti, sada razmatra načine kako pomoći iračkoj vojsci da odbije pobunjenike.

No, administracija američkog predsjednika Baracka Obama ne želi uvuči SAD u još jedan rat u Iraku, osobito dok u Bagdadu traju političke trzavice oko formiranja nove vlade nakon izbora u travnju.

Džihadisti zauzeli sirijski grad na granici s Irakom

Ministar obrane Chuck Hagel rekao je da su američki vojnici osnovali drugi zajednički američko-irački centar za operacije. Novi centar u Arbilu, glavnom gradu poluautonomne sjeverne regije, dopunjavat će se s prvim takvim centrom u Bagdadu.

Američka vojska ima na terenu u Iraku šest timova za procjenu stanja, dodao je Hegel. Njihov je cilj procijeniti trenutno stanje iračkih snaga i što Amerikanci mogu učiniti kako bi pomogli vladi da odbaci miiltante.

'Imamo puno bolju obavještajnu sliku nego prije dva tjedna i svakim je danom sve bolja', rekao je Dempsey. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene