Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loši uvjeti

UN dobio potvrdu: SAD se povlači, 200 država ostaje pri Pariškom sporazumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trumpova administracija je u petak službeno objavila izlazak SAD-a iz Pariškog klimatskog sporazuma. Preostaje im najmanje tri godine 'otkaznog roka', a ostavili su mogućnost ponovnog uključivanja samo ako se poboljšaju uvjeti za SAD.

Američki State Department službeno je obavijestio Ujedinjene narode da će se povući iz Pariškog klimatskog sporazuma. Ostavili su otvorena vrata za ponovno uključivanje samo ako se uvjeti za Sjedinjene Države poboljšaju.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

State Department je u priopćenju objavio da će SAD nastaviti sudjelovati na sastancima UN-a o klimatskim promjenama tijekom svog procesa povlačenja. Očekuje se da će povlačenje iz sporazuma trajati najmanje tri godine.

"Sjedinjene Države podupiru uravnotežen pristup klimatskoj politici koja smanjuje emisije, ali istodobno potiče gospodarski rast i osigurava energetsku sigurnost", navedeno je u priopćenju.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je odluku o povlačenju iz klimatskog sporazuma u lipnju, ističući kako je sporazum koštao Ameriku bilijune dolara te da je uništio mnoge poslove i stvarao poteškoće industriji nafte, plina i ugljena prenosi Al Jazeera.

Ipak, još u lipnju Trump je navodio kako je otvoren za mijenjanje uvjeta Pariškog sporazuma kojeg je tijekom nekoliko godina prihvatilo skoro 200 država svijeta. Takve makinacije su Trumpovoj administraciji samo donijele podsmijeh svjetskih i poslovnih čelnika koji su naveli da je takvo što nemoguće.

Tijekom prošlog mjeseca Trump je bio u posjetu Parizu, tada je u susretu s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom razgovarao o sporazumu. U tom trenutku su i Macron i javnost bili optimistični za mogućnost ostanka SAD-a pri sporazumu pošto je i sam Trump novinarima izjavio: "Nešto bi se moglo riješiti u vezi sporazuma, vidjet ćemo".

Ipak, danas je odluka konačna, a u priopćenju samo stoji mogućnost rješenja ako se poboljšaju uvjeti za SAD.

Najveći zagađivači - izbirljivi

„Predsjednik Trump je otvoren za ponovni angažman u Pariškom sporazumu ako Sjedinjene Države dobiju povoljnije uvjete – za njezine tvrtke, radnike, državljane i porezne obveznike," navodi State Department u svojoj službenoj obavijest o povlačenju.

Republikanski čelnici američkog Kongresa poduprli su Trumpov potez za izlazak iz sporazuma. No, brojni poslovni čelnici nazivaju ovaj potez ne samo pokazateljem loše suradnje u borbi protiv klimatskih promjena već i propuštenom prilikom za razvoj industrije čiste energije.

Pariškim sporazumom države potpisnice obvezuju se na uvjete za smanjenje emisije stakleničkih plinova koji uzrokuju globalno zatopljenje, a koje se krivi za otapanje ledenih područja i ledenjaka te konačno porasta razine mora i drugih vremenskih posljedica.

SAD je drugi najveći svjetski proizvođač stakleničkih plinova nakon Kine, stoga je njihovo povlačenje ozbiljan udarac za ciljeve Pariškog sporazuma. Najraniji datum do kojeg bi se SAD u potpunosti mogao povući iz sporazuma je 4. studenoga 2020. - upravo oko sljedećih predsjedničkih izbora SAD-a.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene