Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izazivao ideološke podjele

Umro Tomaž Ertl, čovjek koji je 1988. dao uhititi Janeza Janšu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji slovenski ministar policije Tomaž Ertl, koji je još u Jugoslaviji naredio uhićenje današnjeg premijera Janeza Janše, a kasnije je uzrokovao brojne ideološke podjele, preminuo je u nedjelju.

Nekadašnji šef slovenske policije Tomaž Ertl, simbol ideoloških podjela zbog kojih je prije dvije godine tadašnja desna oporba tražila izglasavanje nepovjerenja predsjedniku države Danilu Tuerku, umro je u nedjelju, upravo na dan održavanja predsjedničkih izbora na kojima je Tuerk mimo očekivanja osvojio manje glasova od Boruta Pahora s kojim je ušao u drugi krug predviđen za 2. prosinca, objavili su u utorak slovenski mediji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Važni zakoni pred poništenjem Krizni sastanak slovenskog državnog vrha zbog dvaju referenduma Slika nije dostupna Nema dogovora Janša i Tuerk bez suglasja o rješavanju krize

>> Slovenija: Definitivni pobjednik prvog kruga izbora je Borut Pahor

U vrijeme komunizma Ertl je niz godina vodio republičku službu državne sigurnosti, a u tranzicijskim godinama do osvajanja nezavisnosti 1991. bio je republički ministar unutarnjih poslova. Tuerk ga je krajem 2009. povodom dana policije odlikovao srebrnom medaljom za zasluge, s obrazloženjem da je 1. prosinca 1989. vodio policijsku akciju "Sever" kojom je spriječen dolazak Miloševićevih "mitingaša" u Ljubljanu. On je još prije toga onemogućavao slanje slovenske "milicije" na Kosovo pa će se, kako se navodi, Ertlove zasluge za slovensku suverenost u budućnosti tek pokazati kada se otvore arhivi.

Tuerkova odluka tada je izazvala žestoke prosvjede triju stranaka desnog centra, posebno Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše. Ertl je bio taj koji je naredio uhićenje Janše 1988. godine nakon optužnice vojnog tužitelja da je Janša u tjedniku "Mladina" objavio tajni vojni dokument. To se kasnije interpretiralo kao nastojanje još nekonsolidiranih snaga koje su se zauzimale za samostalnost da Janši bude suđeno u Ljubljani, a ne u Beogradu.

Inicijativu oporbe da se zbog "simboličkog odlikovanja" dodijeljenog Ertlu kao predstavniku bivšeg režima protiv Tuerka uloži tužba na ustavni sud, kako bi bio smijenjen, parlament je 2010. odbio. Unatoč tome, kritike da je Tuerk spornim odlikovanjem potvrdio pripadnost "staroj ljevici" iz vremena Jugoslavije i komunizma te da se po tome razlikuje od Boruta Pahora, kao kandidata "nove ljevice" koja nije opterećena ideologijom, pojavljivale su se i pred prvi krug u nedjelju održanih predsjedničkih izbora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene