Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 86. godini

Umro Tadeusz Mazowiecki, prvi šef nekomunističke poljske vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tadeusz Mazowiecki, prvi šef nekomunističke vlade u Poljskoj i u komunističkom istočnom bloku, umro je u Varšavi u 86. godini života.

'Bio je jedan od tvoraca poljske slobode i neovisnosti', nakon 50 godina komunizma, rekao je na radiju TOK FM ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski.

Mazowiecki je bio imenovan na čelo poljske vlade nakon izbora 4. lipnja 1989. na kojima je pobijedila oporba okupljena oko sindikata Solidarnost koji je pokrenuo gospodarske i političke promjene u Poljskoj i pad komunističkog režima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

>>Tražio isplatu zaostalih plaća, poslodavci mu odsjekli prste i izboli ga

Na položaju premijera ostao je do 1001. godine a do tada je njegova vlada usvojila brojne reforme kako bi Poljska iz socijalizma prešla u višestranački sustav s tržišnim gospodarstvom.

Tijekom rata na području bivše Jugoslavije Mazowiecki je od 1992. bio i posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava. Priznavši nemoć dao je ostavku na tu funkciju nakon srpskog pokolja muslimana u Srebrenici u srpnju 1995. godine.

On je posjetio Hrvatsku u svibnju 2012., u povodu proslave 20. godišnjice primanja Hrvatske u UN. (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene