Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojica i kradljivac djece

Umro najveći argentinski diktator - Jorge Rafael Videla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći diktator u argentinskoj povijesti Jorge Videla umro je u dobi od 87 godina. Služio je kaznu doživotnog zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, a 50 godina zatvora je dobio zbog krađe beba i djece 'nestalih' osoba protivnika njegove diktature.

Bivši general Jorge Rafael Videla, najveći argentinski diktator, koji je umro u zatvoru, ostat će zapamćen kao vođa krvave represije tijekom predsjedničkog mandata od 1976. do 1981.godine.

Pročitajte i ovo Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi

Osuđen je na doživotni zatvor zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih tijekom 'prljavog rata', a 2012. je osuđen na 50 godina zatvora za sustavnu krađu novorođenčadi i djece 'nestalih' osoba, koje su bile politički protivnici diktature. Bio je optužen da je osobno odgovoran za 66 ubojstava i stotine otmica i slučajeva torture.

>>Guatemala: Bivši diktator Rios Montt osuđen za genocid

Organizacije za ljudska prava procjenjuju da je 30.000 osoba nestalo u godinama Videline diktature. Mnoge su bile mučene i zatim bačene iz zrakoplova u rijeku Plata ili u more, neki su bili strijeljani, a tisuće su morale u egzil ili su bile puštene nakon godina torture u zatvoru. Procjenjuje se da je 400 djece rođene u zatvorima bilo nasilno oduzeto majkama i predano na posvojenje vojnim časnicima ili parovima bliskima režimu.

Na dužnost vrhovnog zapovjednika argentinske vojske, koju je obnašao od 1975. do 1978., imenovala ga je tadašnja predsjednica Isabel Martinez Peron, koju je vojska predvođena Videlom svrgnula 24. ožujka 1976. Vojna hunta je počela samozvani Proces nacionalne reorganizacije, a Videla je pet godina bio predsjednik. Nikada se nije pokajao.(HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene