Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 91. godini

Umro nacistički čuvar John Demjanjuk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
John Demjanjuk, bivši čuvar nacističkog koncentracijskog logora Sobibora, osuđen 2011. na pet godina zatvora, umro je u 91. godini, priopćila je njemačka policija.

Demjanjuk je osuđen na sudu u Muenchenu koji je utvrdio da je doista bio čuvar logora Sobibora u Poljskoj u kojemu je ubijeno gotovo 28 tisuća ljudi. Umro je u umirovljeničkom domu u okolici Rosenheima, u Bavarskoj, gdje je čekao ishod žalbe na presudu.

Pročitajte i ovo Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

>> Sandor Kepiro oslobođen optužbi za nacističke zločine

Sudski postupak protiv Demjanjuka bio je među posljednjima za nacističke zločine, zajedno s procesom Mađaru Sandoru Kepiru, koji je umro prije šest mjeseci. Nakon osamnaestomjesečnog suđenja, sud u Muenchenu je u svibnju 2011. presudio da je taj apatrid ukrajinskog podrijetla tijekom šest mjeseci 1943. nesumnjivo radio kao čuvar u Sobiboru gdje je ubijeno 27.900 Židova, većinom nizozemskih.

Sud ga je ipak pustio na slobodu jer zbog svoje dobi i činjenice da nije bio državljanin nijedne zemlje, zbog čega nije mogao izaći iz Njemačke, nije bio opasan i nije postojala nikakva opasnost da pobjegne pravosuđu. Godine 2009. Demjanjuk je protjeran iz Sjedinjenih Država gdje je živio od 50-ih godina prošlog stoljeća. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene