Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 87. godini

Umro književnik i Nobelovac Jose Saramago

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Portugalski pisac Jose Saramago, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1998., umro je u dobi od 87 godina u svome domu na španjolskom otoku Lanzarote, objavila je njegova obitelj.

Saramago, koji je od 1993. živio na otoku u sastavu Kanarskog otočja, zadnjih se godina nekoliko puta liječio u bolnici, napose zbog respiratornih smetnji, prenijela je agencija AFP. Rođen 1922. u selu Azinhaga u siromašnoj seoskoj obitelji, Saramago je napustio školu s 12 godina te izučio bravariju, a prvi roman 'Terra de pecado' (Zemlja grijeha) objavio je 1947. Bio je član Komunističke partije, tada ilegalne stranke i 1969. je sudjelovao u Revoluciji karanfila kojom je okončana diktatura u Portugalu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Umro Aleksandar Solženjicin Slika nije dostupna Preminuo 'otac liberalne ekonomije'

Drugi roman 'Priručnik slikarstva i kaligrafije' objavio je 19 godina nakon prvijenca, a tek 1982., kad mu je bilo 60 godina, stekao je slavu ljubavnim romanom u sjeni Inkvizicije (Sjećanje na samostan). Domovinu je napustio i odselio se na Kanarsko otočje nakon objavljivanja 'Evanđelja po Isusu Kristu' 1992. godine koje je u Portugalu izazvalo skandal. Djelima na rubu fantazije često je provocirao i suprotstavljao se institucijama, napose Katoličkoj crkvi, zbog čega su ga nazivali europskim Salmanom Rushdijem.

Ironizirao je i biblijsku priču o Kainu i Abelu svojim djelom 'Kain' iz 2009., te izazvao polemiku kada je na predstavljanju te knjige Bibliju nazvao 'priručnikom lošega morala punim užasa, incesta, klanja' i 'katalogom okrutnosti i najgorih ljudskih osobina'. U šezdeset godina objavio je tridesetak djela, romane i zbirke poezije, eseje i kazališne komade. Na hrvatski su prevedeni 'Ogled o sljepoći', 'Evanđelje po Isusu Kristu', 'Kolebanje smrti', 'Sjećanje na samostan', 'Godina smrti Ricarda Reisa'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene