Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dužnost i hrabrost

Umro doktor koji je razotkrio zataškavanje SARS-a: Nije oklijevao osuditi još jednu kinesku mračnu tajnu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Bivši vojni kirurg Jiang Yanyong, koji je 2003. razotkrio kinesko zataškavanje epidemije SARS-a, preminuo je u 91. godini.

Jiang Yanyong preminuo je u subotu u Pekingu od upale pluća, izvijestili su prijatelji obitelji.

Bivši vojni kirurg razotkrio je 2003. godine kinesko zataškavanje epidemije SARS-a. Napisao je upozorenje u ranoj fazi krize u kojem je otkrio da su dužnosnici umanjili prijetnju.

Za vrijeme pojave SARS-a radio je u bolnici u Pekingu, a uznemirilo ga je kad je kineski ministar zdravstva kazao građanima da je dosad zabilježeno samo nekoliko slučajeva te smrtonosne respiratorne bolesti.

Yanyong je znao za više od sto slučajeva zaraze. Poslao je pismo kineskim državnim medijima u kojem je razotkrio što se događa, ali lokalni mediji su ga ignorirali. No pismo je potom procurilo u strane medije, koji su njegovu priču objavili u cijelosti, podsjetio je BBC, koji je objavio vijest o njegovoj smrti.

Dr. Jiang rođen je 1931. u istočnom gradu Hangzhouu u bogatoj bankarskoj obitelji, a počeo se baviti medicinom nakon što je vidio kako mu teta umire od tuberkuloze. Iza njega su ostali supruga, sin i kći.

Tijekom svojeg života primio je nekoliko civilnih počasti koje su prepoznavale njegove javne stavove, uključujući nagradu Ramon Magsaysay za javne usluge 2004. godine, a u obrazloženju se navodi: "Prekinuo je kinesku naviku šutnje i iznio istinu o SARS-u na vidjelo."

Pročitajte i ovo Petra Kurtela (Foto: Bojan Zibar i Goran Perešin) Ne može zaboraviti Naša glumica o trenutku kad je mislila da je zaražena smrtonosnim virusom: ''Kapala je suza za suzom''

"Osjećao sam da moram razotkriti što se događa, ne samo da spasim Kinu već da spasim svijet"

SARS je 2003. zarazio više od 8000 ljudi diljem svijeta. Od toga su 774 osobe umrle, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Zbog njegovih poteza kineska vlada bila je prisiljena priznati da je u javnost iznijela lažne informacije o epidemiji, nakon čega je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) krenula u akciju. Hitno su uvedene stroge zdravstvene mjere koje su pomogle u suzbijanju širenja virusa.

"Osjećao sam da moram razotkriti što se događa, ne samo da spasim Kinu već da spasim svijet", rekao je o svojim postupcima.

Njegovi su postupci također doveli do smjene kineskog ministra zdravstva i gradonačelnika Pekinga u to vrijeme.

Pročitajte i ovo Pacijenti u bolnici javnost traži transparentnost U Wuhanu nestao aktivist koji izvještava o epidemiji, vlasti kažu da su ga stavili u karentenu

Yanyong je zatim sljedeće godine ponovo izazvao kineske vlasti. Pozvao je čelnike Komunističke partije Kine da priznaju kako je gušenje prodemokratskih protesta na Trgu Tiananmen 1989. bilo pogrešno i da su pritom ubijene stotine, možda i tisuće civila.

Pisao je o tome kako je te noći kad su tenkovi došli na trg bio glavni kirurg u vojnoj glavnoj bolnici u Pekingu i da su vojnici pucali u gomilu. Nedugo nakon objavljivanja priče policija je privela njega i njegovu suprugu.

No, to ga nije zaustavilo. 2019. je napisao pismo kineskom predsjedniku Xi Jinpingu i ponovno osudio represiju na Trgu Tiananmen kazavši da se radi o zločinu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene