Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 87. GODINI

Umro je Helmut Kohl, otac njemačkog ujedinjenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Helmut Kohl je bio njemački kancelar od 1982. do 1998., duže od ijednog kancelara te države.

U 87. godini danas je umro otac njemačkog ujedinjenja Helmut Kohl, javlja Bild. Preminuo je jutros u svom domu u Ludwigshafenu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SLAVNI POLITIČAR Životni put Helmuta Kohla: Uspon do pozicije najdugovječnijeg njemačkog kancelara Slika nije dostupna Jens Spahn 'Burkofob' koji bi mogao biti sljedeći kancelar Njemačke

Nijedan poslijeratni njemački kancelar nije bio na dulje na vlasti od Helmuta Kohla (od 1982. do 1998.). Njegov ugled jednog od najvažnijih europskih političara druge polovice 20. stoljeća narušen je skandalom o ilegalnom financiranju njegove stranke CDU, koja je izbila na svjetlo dana nakon što je otišao iz politike.

Podsjetimo, u siječnju 2011. godine, Kohl je pri susretu s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem izjavio da je Hrvatska njegova "stara ljubav". Josipović će Kohla, kaže, pamtiti kao velikog državnika.

"Kad sam ga posjetio bio je već u godinama, bio je već izvan politike, ali se Hrvatske vrlo rado sjećao i govorio je kako mu je Hrvatska posebna ljubav", rekao je Josipović.

Helmut Kohl bio je osoba koja je svojim političkim angažmanom znatno pomogao hrvatskoj neovisnosti. Kohl i njegov tadašnji ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher snažno su se zauzimali za priznanje neovisnosti Hrvatske.

2006. odlikovan je za izniman doprinos međunarodnom priznanju Hrvatske.

"Bio je nositelj visokog hrvatskog odlikovanja kraljice Jelene kojke mu je uručeno prije 7 godina, ja sam imao čast uručiti mu to odlikovanje. I mi kao hrvatska nacija moramo gospodinu Kohlu i njemačkom narodu za tu ulogu biti neizmjerno zahvalni",kaže Miro Kovač (HDZ), bivši ministar vanjskih poslova.

Bivši američki predsjednici George HW Bush i Bill Clinton smatrali su Kohla najvećim europskim čelnikom druge polovice 20. stoljeća.

Plenković uputio sućut Angeli Merkel

Hrvatski premijer Andrej Plenković uputio je u petak sućut njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u povodu smrti bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla.

"S tugom sam primio vijest o smrti gospodina Helmuta Kohla, bivšeg njemačkog kancelara, istaknutog europskog političara i prijatelja Republike Hrvatske", stoji u sućuti kako je priopćila vladina služba za odnose s javnošću.

"Europska je politika, zahvaljujući i osobnom zalaganju gospodina Helmuta Kohla, poduprla odluku hrvatskoga naroda o samostalnosti. Pamtit ćemo ga kao oca ujedinjene Njemačke, a hrvatski građani neće zaboraviti njegovu ulogu u stvaranju, osamostaljenju i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske", rekao je Plenković u sućuti.

Kohl, koji je kao kancelar vodio Njemačku 16 godina od 1982. do 1998. i bio arhitekt njemačkog ujedinjenja 1990. te mentor Angeli Merkel, umro je u petak u 87 godini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene