Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 91. godini

Umro J.D. Salinger, autor romana 'Lovac u žitu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasoviti američki pisac Jerome David Salinger, autor romana 'Lovac u žitu', umro je u dobio od 91. godine u New Hampshireu, objavio je u četvrtak njegov sin.

Povučeni romanopisac umro je prirodnom smrću u svome domu, kazao je njegov sin u priopćenju koje je objavio Salingerov književni agent Phyllis Westberg. Pisac je desetljećima živio u izolaciji koju je sam odabrao, u maloj kući na osami u Cornishu, New Hampshire. 'Lovac u žitu', objavljen 1951. u jeku Hladnog rata, kontroverzna je priča o mladenačkoj tjeskobi ovjekovječenoj u liku smušenog i buntovnog Holdena Caulfielda, a u međuvremenu je postao jedan od najutjecajnijih američkih romana XX. stoljeća.

Pročitajte i ovo Božićno-novogodišnji koncert u Imotskom Postoji objašnjenje Lovac pucao iz puške za vrijeme božićnog koncerta, građani se prestravili: "Ne znam je li itko u Hrvatskoj napravio tako nešto" Ilustracija Osumnjičeni lovac? Muškarac upucao psa, okrenuo se i otišao, vlasnici zgroženi: "Lako je mogao i netko od nas nastradati''

Roman doživljavao zabrane

Roman je doživljavao zabrane u javnim knjižnicama, školama i knjižarama zbog nepristojnog riječnika, seksualnih tema i odbacivanja tradicionalnih američkih vrijednosti. Sin židovskog poslovnog čovjeka i majke škotsko-irskog podrijetla, Salinger je rođen 1. siječnja 1919. u New Yorku gdje je i odrastao. Godine 1934. otac ga je upisao na Vojnu akademiju Valley Forge kraj Waynea, u Pennsylvaniji, gdje je ostao dvije godine, diplomiravši 1936.

U vojsci do kraja rata

Godine 1938. Salinger je upisao Ursinus koledž u Collegevilleu, Pennsylvanija, gdje je pohađao nastavu književnosti i pisao u školskom listu, ali je napustio koledž već nakon prvog semestra. Salinger je 1942. ušao u vojnu službu gdje je ostao do kraja rata, sudjelujući među ostalim u kampanji u Normandiji 1944. i oslobađanju Francuske. Prve uspjehe bilježe 1940-ih godina objavljivanjam brojnih kratkih priča u magazinima, uključujući i New Yorker.

Pisao za odrasle, identificirali se tinejdžeri

Najpoznatiji je po 'Lovcu u žitu' koji je ubrzo po objavljivanju postao biblija tinejdžera u Americi, a kasnije i dio srednjoškolske lektire. Salinger je pisao za odrasle, no tinejdžeri diljem svijeta su se identificirali s temama otuđenosti, nevinosti i mašte u romanu. Ubrzo nakon objave romana i njegovog uspjeha, Salinger se razočarao u američku industriju izdavaštva. Bio je poznat po tome da je odbijao intervjue. Godine 1953. kupio je kuću u Cornishu i povukao se u osamu, u kojoj je ostao do kraja života.

Godine 1953. izdao je zapaženu zbirku kratkih priča 'Nine Stories', a 1961. 'Franny and Zooey' dvije novele, ranije objavljene u New Yorkeru. Poznate su i njegove kratke priče o fiktivnoj obitelji Glass. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene