Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donio pravu odluku

"Spasio svijet", ali ostao bez slave: Umro u svibnju, ali to do sada gotovo nitko nije znao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanislav Petrov, bivši sovjetski vojni časnik, poznat kao "čovjek koji je spasio svijet" zbog svog upozorenja na vrhuncu hladnog rata, umro je u 77. godini života.

Stanislav Petrov bio je dežurni časnik komandnog centra OKO, sustava za rano uzbunjivanje u slučaju američkog nuklearnog napada na Rusiju.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un Problematično izvješće Sjeverna Koreja protiv G7: "Oni su glavni izvor opasnosti za globalni mir" Slika nije dostupna Carterova administracija Evo kako su SAD 1980. planirale pobijediti u nuklearnom ratu

Dana 26. rujna 1983. Petrov je bio na dužnosti kada je računalni sustav u bunkeru podigao uzbunu zbog lansiranja američkih interkontinentalnih projektila. Četrdesetčetverogodišnji pukovnik morao je brzo odrediti je li napad bio stvaran i izabrao je gledati na napad kao na lažni alarm, kako je i bilo.

Da je odlučio suprotno, to bi značilo kraj svijeta koji poznajemo. Sovjetski Savez vjerojatno bi naredio ispaljivanje raketa, čime bi započeo nuklearni rat.

Kasnije se ispostavilo da je uzrok lažnom alarmu bio neispravan satelit.

Ubrzo su nadređeni saznali kako je postupio i umjesto nagrade Petrov je primio opomenu. Prekršio je protokol i naređenja te je premješten na manje odgovornu poziciju.

Nakon što je ispričana njegova priča, Petrov je dobio priznanja, međunarodne nagrade i postao poznat kao "čovjek koji je spasio svijet".

Vijest o njegovoj smrti prošla je potpuno nezapaženo. Informaciju je proširio njemački politički aktivist Karl Schumacher, koji smatra da svijet puno duguje Stanislavu Petrovu, prenosi Bussines Insider.

Petrov je, naime, preminuo u svibnju ove godine, međutim Schumacher je za to saznao tek ovaj mjesec kada mu je pokušao čestitati rođendan.  Petrovu njegova uloga nije donijela slavu u domovini. Nastavio je živjeti u svom malom stanu u predgrađu Moskve, a vladine agencije nisu objavile službena izvješća o njegovoj smrti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene