Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loše vijesti

Umrla i deveta žrtva otrovnog mulja u Mađarskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preminula je još jedna žrtva poplave toksičnog mulja u Mađarskoj, a ukupan broj žrtava time se popeo na devet.

Mađarski premijer Viktor Orban posjetio je područje zapadne Mađarske poplavljeno toksičnim muljem oko tvornice aluminija, a njegova vlada bi tijekom dana trebala odlučiti o tomu hoće li se ondje proizvodnja nastaviti nakon nesreće u kojoj je poginulo najmanje devet osoba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stanje u Mađarskoj Najgora mađarska katastrofa mogla bi stajati 73 milijuna eura Slika nije dostupna Otrov se počinje širiti zrakom? Sedam poginulih: 'Neka područja mogla bi godinama sličiti na Mars'

>> FOTO: Dokaz da je curenja otrovnog mulja bilo prije katastrofe

Prema zadnjim provjerama, nema dodatnih oštećenja na zidovima velikoga rezervoara, izjavila je glasnogovornica tima za izvanredna stanja Gyorgyi Tottos. Za curenje toksičnog mulja u kemijskoj tvornici MAL Zrta, Orban je okrivio 'ljudski nemar'. Prema najnovijim podacima od posljedica curenja mulja iz tvornice umrlo je devet ljudi, jer je u međuvremenu ozljedama u bolnici podlegla jedna starija osoba, a ozlijeđeno ih je 150.

Vladin povjerenik na čelu tvrtke krive za katastrofu

Policija je podignula optužni prijedlog za nemar protiv direktora tvrtke MAL Zrta, u čijem je vlasništvu tvornica aluminija u mjestu Ajki odgovorna za prošlotjedno katastrofalno istjecanje otrovnog blata u Mađarskoj, a policija u tvrtki osigurava svu imovinu, objavile su agencije. Direktor MAL-a Zoltan Bakonyi priveden je u ponedjeljak, a mađarski premijer Orban odredio je vladina povjerenika koji će najviše dvije godine ravnati tvrtkom, nad kojom nadzor preuzima država, a sredstva su joj blokirana.

Hoće li tisuću radnika izgubiti posao?

Policija je preuzela sigurnosne odgovornosti u svim ispostavama MAL Zrta u Mađarskoj. 'Također smo preuzeli nadzor nad tehnološko-informatičkim sustavom tvrtke', rekao je na konferenciji za novinare povjerenik za katastrofe Gyorgy Bakondi, navodi Reuters. Po njegovim riječima, policija pretražuje budimpeštanski ured tvrtke, a porezna uprava APEH odredila je punu provjeru MAL-a.

Bakondi je rekao da će vlada u srijedu odlučiti je li sigurno ponovno pokrenuti proizvodnju, što traže i sindikati i vlada kako bi se sačuvalo tisuću radnih mjesta i tržišni potencijal tvrtke. Odluči li se da je sigurno, tvornica aluminija ponovno bi počela proizvodnju od kraja ovog tjedna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene