Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 96. godini

Umrla Herta Haas, Titova druga žena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žena koju je Tito ostavio u poodmakloj trudnoći zbog kurirke Zdenke, majka njegovog sina Miše, Herta Haas umrla je u 96. godini u Beogradu i, po vlastitoj želji, sahranjena u krugu obitelji

Haas je bila sudionica Narodnooslobodilačkog rata i nositeljica partizanske spomenice, a nakon rata radila je kao stručnjak u Saveznom izvršnom veću Jugoslavije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Unuk se protivi Nije kao Ceausescu: Tito neće biti ekshumiran Slika nije dostupna Sirene jedino u Kumrovcu Suveniri preplavili tržište: Tito je danas dobar biznis

Rođena je u Mariboru 1914. godine, a revolucionarnom radničkom pokretu pristupila je kao student Ekonomske visoke škole u Zagrebu.

Herta Haas upoznala je Josipa Broza 1937. godine u Parizu kao kurika iz kraljevine Jugoslavije. Kao ljevičarsko-intelektualna metropola tadašnje Europe, Pariz je bio regrutni centar dobrovoljaca španjolskog građanskog rata i stanica na putu prema Moskvi, sjedištu Kominterne. Za vrijeme jednog od Titovih pariških boravaka, iz Zagreba je stigla kurirka s falsificiranim putovnicama za španjolske borce i nije ostala neprimjećena, navodi se u brojim Titovim biografijama.

Fatalni susret dogodio se tek nakon dvije godine. Vraćajući se iz Moskve, Tito je zastao u Istanbulu. Čekao je putovnicu kojom je namjeravao dobiti ulaznu vizu u Jugoslaviju. Opet je stigla Herta Haas. Ali, ovaj put dogodila se romanca, pa je par nakon povratka u Zagrebu nastavio zajednički život. Stanovali su u unajmljenoj kući, pod lažnim imenima Marija Šarić i inženjer Slavko Babić, zastupnik općine Sinj, u kojoj je tih godina vladala Radničko-seljačka stranka.

Idila je trajala samo do 1941. godine i početka Drugog svjetskog rata. Tito je u svibnju 1941. godine otputovao u Beograd, gdje je upoznao novu partijsku kurirku Davorjanku Paunović – Zdenku. Herta Haas je ostala u Zagrebu u poodmakloj trudnoći, a nekoliko dana nakon Titovog odlaska rodila je sina Mišu.

Hertu Haas i Titovog tek rođenog sina skrivao je od ustaša slavni diplomat Vladimir Velebit, u svojoj momačkoj garsonjeri.

Neposredno prije nego što je trebala zajedno s piscem Miroslavom Krležom otići u partizane, ustaše su je uhitile u stanu Ivana Krajačića Steve u Zagrebu, 1943. godine. Više je verzija o tome kako je izvučena iz zatvora i tko ju je izvukao poslije samo nekoliko mjeseci nakon zatočeništva. Po jednoj verziji, i za to je zaslužan Vladimir Velebit.

Herta Haas je 1943. godine razmijenjena za skupinu njemačkih znanstvenika zarobljenih u Bosni dok su tragali za uranom za Hitlerovu atomsku bombu. Nakon razmjene kratko vrijeme je provela u Vrhovnom štabu NOV i POJ, a potom je otišla u Sloveniju, gdje je ostala do kraja rata.

Nakon, Herta se udala i rodila dvije kćeri, a Tita je navodno vidjela još samo jednom, 1946. godine, u njegovom predsjedničkom kabinetu.

Sve Brozove žene

Službeno, Tito je imao četiri žene. Prvu suprugu, Pelagiju Bjelousovu, Tito je upoznao u SSSR-u kad je imao 24 godine. Vjenčali su se u Omsku i došli u Jugoslaviju. Dobili su sina Žarka. Kad je Tito završio u zatvoru, nakon Bombaškog procesa 1928. godine, Pelagiju su komunisti prebacili u Moskvu.

Tijekom veze s Hertom Haas, Tito je imao ljubavnicu Davorjanku Paunović, s partizanskim imenom Zdenka, koja je bila kurirka i Titova tajnica. Poznata je fotografija na Sutjesci, gdje ranjeni Tito diktira, a Zdenka drži stroj za pisanje na koljenima. Zdenka je umrla 1946. godine, a Tito ju je odlučio pokopati u dvorištu vile na Dedinju.

Jovanka Budisavljević i Tito vjenčali su se početkom pedesetih. Ostalo je nejasno jesu li se službeno razveli krajem sedamdesetih ili je sve ostalo samo na 'šuškanju'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene