458221
458221
458221
458221
458221

Ulicama Sarajeva luta gotovo deset tisuća napuštenih pasa

  • , 24.11.2016., 18:20
  • Autor:
  • komentara

Ulicama Sarajeva luta gotovo deset tisuća napuštenih pasa koji i dalje predstavljaju potencijalnu opasnost po ljude, podatak je koji se navodi u analizi što ju je u četvrtak objavila nevladina organizacija Dogs Trust, koja pokušava skrbiti o dobrobiti tih životinja.

 
 
 
 
Psi lutalice, arhiva (Ivica Galovic/PIXSELL)
Psi lutalice, arhiva (Ivica Galovic/PIXSELL)

Organizacija, čije je glavno sjedište u Velikoj Britaniji, počela je djelovati u BiH kako bi pomogla u suočavanju s rastućim problemom pasa-lutalica u urbanim sredinama, nastalim nakon što je 2009. u državnom parlamentu usvojen zakon o dobrobiti životinja koji nije predvidio nikakve učinkovite mehanizme nadzora i uklanjanja pasa-lutalica.

Tim je zakonom ova zadaća prepuštena lokalnim zajednicama koja su trebale izgraditi i osposobiti prihvatilišta za napuštene životinje. One, međutim, nisu imale ni sredstava niti organizacijske sposobnosti suočiti se s ovim problemom, a napadi pasa na ljude postali su sve učestaliji, pri čemu je najveći broj takvih pojava zabilježen upravo u Sarajevu.

Prema podacima iz sarajevske službe hitne pomoći, samo u prvih šest mjeseci ove godine liječničku pomoć zbog ugriza pasa kod njih je bilo prisiljeno potražiti 349 osoba.

Prva procjena iz 2013., koju je objavilo Dogs Trust, bila je kako na području Sarajeva obitava 12300 napuštenih pasa.

Nakon toga započela je provedba projekta njihove sterilizacije kako bi se brojnost napuštenih pasa postupno smanjila, a za to je izdvojeno čak 5,5 milijuna konvertibilnih maraka (2,8 milijuna eura).

Posljednje analize pokazale su kako je to dovelo do smanjenja broja pasa-lutalica na sarajevskim ulicama pa ih je 2015. godine izbrojano oko 7600, no ove godine ponovo je došlo do povećanja te brojke pa je procjena kako je sada na ulicama glavnog grada BiH oko 9800 napuštenih pasa.

Pretpostavka je kako je do toga došlo jer se pse, koje se uklanja iz drugih sredina u BiH, naprosto prebacuje u Sarajevo, koje stoga postaje njihovo glavno stanište.

Iz Dogs Trusta su ocijenili kako je sada nužno da lokalna tijela vlasti preuzmu svoj dio odgovornosti i uspostave odgovarajuća skloništa za napuštene pse, ali i da se sankcionira praksa napuštanja kućnih ljubimaca. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se