Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proglašena krivom

Ukrajinska pilotkinja Nadija Savčenko se neće žaliti na rusku presudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinska pilotkinja Nadija Savčenko, koja je u ponedjeljak proglašena krivom za smrt dvoje ruskih novinara, neće se žaliti na presudu, objavio je njezin odvjetnik.

Tridesetčetverogodišnju Savčenko su u lipnju 2014. zarobili proruski separatisti u zoni sukoba na istoku Ukrajine i predali je Rusiji gdje je optužena za suučesništvo u pogibiji novinara Antona Voločina i Igora Kornelijuka jer je navodila topničku vatru.

Pročitajte i ovo Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih Vladimir Putin Procurio dokument Otkriveni Putinovi uvjeti za mir s Ukrajinom: "Želi je pretvoriti u kastriranu državu"

Sudac Leonid Stepanenko je u sudnici obrazložio da je Savčenko "namjerno izazvala smrt dvoje ljudi jer je djelovala urotnički, motivirana mržnjom i neprijateljstvom".

Ukrajinska pilotkinja, koju u njezinoj domovini smatraju junakinjom i simbolom prkosa Kremlju, odbacuje navode optužbe, dok je ruska državna televizija ocrnjuje kao opasnu ukrajinsku nacionalistkinju s krvlju civila na svojim rukama.

Izricanje kazne zakazano je za utorak. Njezin odvjetnik Mark Fejgin najavio je da se Savčenko neće žaliti. "To je njezina odluka. Vjeruje da će tako ubrzati proces povratka u Ukrajinu", rekao je.

Tužitelj je zatražio kaznu zatvora od 23 godine. Savčenko se nada da će biti vraćena u Ukrajinu u sklopu razmjene zarobljenika između Kijeva i Moskve. Savčenko je štrajkala glađu kako bi ubrzala postupak suđenja i njegov ishod. U svojoj završnoj riječi kazala je da će je "Rusija vratiti u Ukrajinu, živu ili mrtvu".

Amnesty International zatražio je ponavljanje suđenja. "Gnusno je poslati Nadiju Savčenko u zatvor nakon ovakvog izopačenog, duboko politiziranog suđenja", rekao je direktor Amnestyja John Dalhuisen.

Ruski je sudac dopustio čitavu "litaniju dubioznih postupaka i odluka" koje znače da Savčenko "nije imala šanse dokazati svoju nevinost", dodao je Dalhuisen.
"Jedini način da se dođe do pravde, i za Nadiju i za dvojicu ubijenih novinara, jest poptuna i neovisna istraga i ponovljeno suđenje bez političkog upletanja i u skladu s međunarodnim standardima poštenog suđenja", rekao je Dalhuisen.

Nakon što je Savčenko odvedena u zatvor, Ukrajina ju je imenovala članicom izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, omogućivši joj diplomatski imunitet.

Ruski tužitelj ustvrdio je da se taj imunitet ne moze primijeniti jer je do imenovanja došlo poslije navodnog zločina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene