Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema suglasnosti

Ukrajinska kriza podijelila BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija zatražila je od Bosne i Hercegovine da se pridruži zajedničkoj izjavi članica EU o stanju u Ukrajini, no do toga nije došlo jer za to nije bilo potrebne suglasnosti u bosanskohercegovačkom državnom vrhu, potvrđeno je u srijedu u Sarajevu.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović tijekom dana sastao se s ruskim veleposlanikom u BiH Aleksandrom Bocan-Harčenkom, a nakon tog susreta iz Radmanovićeva ureda objavljeno je priopćenje u kojemu stoji kako zahtjev EU u odnosu prema krizi u Ukrajini upućen Sarajevu nije ispunjen jer "ne postoji konsenzus u Predsjedništvu BiH koji je nužan u vanjskopolitičkim pitanjima".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Milorad Dodik Brz odgovor Dodikov sin o tome da je dobio hrvatsko državljanstvo: "Vidim da sam postao hrvatski državljanin..."

U priopćenju ne stoji izrijekom tko je od tri člana Predsjedništva BiH bio protiv zahtjeva EU, no izneseno je stajalište ruskog veleposlanika po kojemu je secesija Krima od Ukrajine i njegovo pripajanje Ruskoj Federaciji "u cijelosti sukladno načelima međunarodnog prava".

Predsjedništvo BiH je povodom stanja u Ukrajini ranije ovog mjeseca usvojilo krajnje neutralnu izjavu u vezi sa situacijom u Ukrajini u kojoj se pozivalo na "smirivanje napetosti" i "rješavanje krize mirnim putem".

Rastu tenzije: Proruski prosvjednici upali u ukrajinsku mornaričku bazu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je ujedno Radmanovićev stranački šef, u utorak je otvoreno podupro poziciju Moskve u sadašnjoj krizi.

Nakon sastanka s veleposlanikom Bocan-Harčenkom u Banjoj Luci on je ustvrdio kako je otcjepljenje Krima od Ukrajine zakonito.

"Krim je primjer kako se poštuje povelja UN"
, izjavio je Dodik izrazivši nedvojbenu potporu politici Moskve.

Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Paddy Ashdown, koji je u utorak boravio u Sarajevu, upozorio je na opasnost ovakvih istupa po samu BiH ističući kako političari iz RS razmišljaju o tome kako iskoristiti "krimski scenarij".

Ashdown je upozorio i na problematično ponašanje Moskve u odnosu prema BiH.

"Rusija je ponudila RS kredit koji bi zamijenio onaj MMF-a iako po znatno višim kamatnim stopama, a istodobno zagovara povlačenje RS iz europskih projekata. To može samo potaknuti one koji žele secesiju", kazao je lord Ashdown.

Dodik je u prvoj reakciji na Ashdownov istup bivšeg visokog predstavnika nazvao "senilnim tipom" odbacivši tvrdnje kako Moskva potiče secesionizam RS.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene