Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poručio Porošenko

Ukrajina želi mir, ali je spremna na ofenzivu separatista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajina i dalje veliku važnost pridaje mirovnom planu za proruski pobunjenički istok zemlje, ali je spremna odgovoriti na moguću separatističku ofenzivu, rekao je u utorak ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

"Ukrajina i dalje čvrsto privržena mirovnom planu, ali je spremna suočiti se s pobunjeničkom ofenzivom u slučaju pesimističnog scenarija", rekao je Porošenko na početku sastanka Nacionalnog vijeća sigurnosti i obrane.

Pročitajte i ovo Rusi uništili ukrajinski HIMARS Velika eksplozija VIDEO Prvi put od početka rata: Rusi silovitim napadom zadali težak udarac Ukrajincima Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati"

"Osnovano je nekoliko novih postrojbi i skupina, što će omogućiti suprostavljanje mogućoj ofenzivi na Mariupol, stratešku luku na Azovskom moru, Harkiv, Berdiansk i regiju Dnjetropetrovska", nastavio je.

Porošenko je rekao da Kijev želi korigirati svoje obveze u sklopu mirovnog plana, posebice vojnim i gospodarskim izoliranjem područja pod kontrolom pobunjenika.

Oni su u nedjelju organizirali izbore koje priznaje Moskva, a Ukrajina i Zapad osuđuju jer smatraju da predstavljaju zapreku mirovnom procesu u sukobu u kojem je od sredine travnja poginulo više od 4.000 ljudi.

Ukrajina: Proruski separatisti izabrali svoje čelnike

"Prisiljeni smo u određenoj mjeri izolirati ta područja kako se taj tumor ne bi širio", rekao je.

Vlada bi mogla pojačati kontrole na granici između teritorija pod kontrolom pobunjenika i ostatka zemlje i prekinuti isporuke plina i električne energije prema tom području, objasnio je Porošenko.

Kijev također predviđa ukinuti zakon o "posebnom statusu" separatističkih regija, usvojen u rujnu, kojim im je za razdoblje od tri godine dao veću autonomiju i mogućnost osnivanja "narodnih milicija", uz jamstvo oprosta za dio pobunjeničkih boraca.

U trenutku izglasavanja tog zakona, to je protumačeno kao "kapitulacija" ukrajinskih vlasti nakon niza vojnih poraza u kontraofenzivi pobunjenika, koji, prema Kijevu i Zapadu, imaju podršku redovnih ruskih postrojbi.

Istodobno je nova visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini u utorak ustvrdila da bi "nezakoniti izbori", koje su u nedjelju organizirali proruski separatisti na istoku Ukrajine, mogli "uništiti priliku" za mirovne pregovore s Moskvom.

"Najveća opasnost je u gubitku prilike za interni razgovor, ali i dijalog s Rusijom" o mirovnom planu na temelju prekida vatre koji je počeo početkom rujna, rekla je Mogherini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene